starnieuws

EK 2024: Frankrijk na strafschoppen naar halve finales

05 Jul, 19:07

Een verslagen Ronaldo na de verloren strafschoppenreeks tegen Frankrijk. (Foto: ESPN)
Frankrijk wint de strafschoppenreeks met 5-3 van Portugal en plaatst zich voor de halve finales. Na een flitsende start in de groepsfase begon de Portugese motor te haperen in de laatste groepswedstrijd en werd er verloren van Georgië. In de achtste finales voorkwam doelman Diogo Costa in de strafschoppenreeks, dat de motor stil kwam te liggen. Portugal moest vandaag dus uit een ander vaatje tappen om Frankrijk opzij te zetten.

Frankrijk dat nog geen enkele wedstrijd verloor vanaf de start van het EK, maar vanwege voorspelbaar en matig spel weinigen bekoort, was vandaag niet anders. De ploeg onder aanvoering van Kylian Mbappé was in de eerste speelperiode erg passief, waardoor het amusementsgehalte van de wedstrijd behoorlijk tegenviel. Partijen gingen bij een brilstand de kleedkamers in.

Frankrijk begon ook in de kwartfinales erg passief. Portugal nam dankbaar het initiatief en drong de Fransen terug op de eigen helft, maar ondanks technische hoogstandjes van Rafael Leão kon de Portugese dominantie niet in doelpunten worden omgezet. Aanval na aanval werd door de Portugese voorhoede slordig afgerond, waardoor de Franse sluitpost een tamelijk rustige eerste helft had.

Pas in de 20e minuut werd Frankrijk echt gevaarlijk, maar de loeier van Théo Hernández werd gekeerd door de Portugese sluitpost Diogo Costa. Voor het overige ging er in de eerste speelperiode niets uit van Frankrijk, waardoor ook doelman Costa niet veel te doen had. De kleedkamers werden opgezocht bij een 0-0 stand.

Na de interval begon Frankrijk met aanvallende intenties aan de tweede speelperiode, waardoor Portugal enige tijd op de eigen speelhelft moest blijven om de Franse aanvallen te kunnen pareren. Na ongeveer 10 minuten spelen raakte een kopbal van Bernardo Silva nabij de tweede lijn, Mbappé in het gezicht waardoor deze medische assistentie nodig had.

In de 59e minuut brak Leão goed door, maar Camavinga kon ternauwernood erger voorkomen. In de daaropvolgende minuten bestormden de Portugezen het Franse doel, maar doelman Mike Maignan toonde zich van zijn beste zijde en liet niets door.

In de 66e minuut brak Randal Kolo Muani namens Frankrijk door, maar zijn schot werd op het laatste moment geblokkeerd door Rúben Dias. Meteen daarna waren de Fransen weer voor het Portugese doel, maar sluitpost Costa liet zich niet verrassen. Eduardo Camavinga had in de 70e minuut de beste kans om Frankrijk op voorsprong te brengen, maar zijn vizier was niet op scherp, waardoor het leder voorlangs het doel ging. In de resterende minuten van de reguliere speeltijd drong Frankrijk tevergeefs aan op een beter resultaat.

In de 3e minuut van de verlenging kwam de kans voor Cristiano Ronaldo om de oudste doelpuntenmaker te worden op een Europese eindronde, maar de eens gevierde doelpuntenmaker knalde de bal ongecontroleerd hoog over het doel. Zoals in de eerste helft van de reguliere speeltijd, was Frankrijk ook vrij flets in de eerste verlenging. In de tweede verlenging was Frankrijk de bovenliggende partij, maar er werd ook nu niet gescoord, waardoor strafschoppen de doorslag moesten geven.

Frankrijk wint de strafschoppenreeks met 5-3 en plaatst zich voor de halve finales.