starnieuws

Copa America 2024: Panama kansloos tegen oersterk Colombia

06 Jul, 21:05

Colombia had geen kind aan Panama. Ze zetten hun ongeslagen reeks voort. Ze wonnen met 5-0. (Getty Images)
Panama lijkt zijn sprookjesachtige run op de Copa America te verlengen nu ze in Glendale, Arizona in de kwartfinales staan tegenover het hoogvliegende Colombia. Panama behaalde de tweede plaats in Groep C, overtrof de Verenigde Staten en stelde hun plek in de kwartfinale veilig achter Uruguay. In het State Farm Stadium in Glendale, Arizona, walsen de Colombianen echter over de Panamezen. Het wordt een comfortabele 5-0.

Bij de eerste beste hoekschop die Colombia krijgt is het raak. James Rodríguez geeft een voorzet met zijn linkervoet en Jhon Córdoba kan naar binnen koppen. De fans in het geel in extase.

Als Jhon Arias het strafschopgebied richting doel komt binnenstormen, grijpt Orlando Mosquera in. Hij pakt niet de bal, maar de benen van Arias. De arbiter wijst naar de stip. De VAR checkt en de strafschop blijft. Niemand minder dan James Rodríguez stuurt Mosquera de verkeerde richting op. In het eerste kwartier is het 2-0 voor Colombia.

Panama komt aanzetten, begaat ondoordachte fouten en kan niet afronden.

Met minder dan vijf minuten voor de rust doet Luis Díaz de derde in de Colombiaanse mand. Zijn schot op aangeven van aanvoerder James Rodríguez komt van ver  buiten het strafschopgebied in de rechterbovenhoek. Een prachtige chip van de speler van Liverpool en een briljante pass van James Rodríguez. De defensie van Panama was volledig afgeleid.

Colombia bezegelt zijn plaats in de halve finales in 45 glorieuze minuten van James Rodríguez. Twee assists en een penaltygoal zorgen ervoor dat de koffietelers nog maar één stap verwijderd zijn van kwalificatie.

De Colombianen gaan niet achterover liggen in de tweede helft. In de 70e minuut is er aanvankelijk een strafschop tegen Daniel Muñoz, de scheidsrechter staat stil alsof hij wacht op een strafschop... maar Richard Ríos arriveert en schiet met een geweldig schot naar de lange paal om de vierde te scoren. En de scheidsrechter geeft het doelpunt. Tot grote woede van de Panamese coach.

En het eindigt niet daarbij. José Córdoba begaat een duidelijke fout in het strafschopgebied tegen Santiago Arias ver in blessuretijd. De arbiter wijst opnieuw naar de stip.

Miguel Borja stuurt Mosquera de verkeerde kant op en plaatst de bal in de netten van Panama. En het laatste fluitsignaal klinkt.