starnieuws

Vreedzaam vraagt internationaal aandacht schendingen Inheemse volken

26 Oct, 00:57

Assembleelid Jennifer Vreedzaam in gesprek met de voorzitter van het parlement van Trinidad & Tobago, Bridgid Annisette-George en (links) de minister van Planning & Ontwikkeling tevens parlementariër, Pennelope Beckles-Robinso.
Jennifer Vreedzaam in de hoedanigheid als lid van De Nationale Assemblee (NDP) én lid van de inheemse gemeenschap heeft aandacht gevraagd van de Internationale gemeenschap over recente schendingen van de rechten van Inheemse Volkeren in Suriname inclusief de conceptwet die door de regering zal worden ingediend.

In het kader van de First Peoples Heritage week van 10-17 oktober 2024 in Trinidad & Tobago werd het Assembleelid uitgenodigd om de activiteiten rond het behoud van het Inheems erfgoed van de oorspronkelijke bewoners bij te wonen. Hierbij heeft zij gebruikgemaakt van de gelegenheid om onder andere de voorzitter van het parlement van Trinidad & Tobago aandacht te vragen voor de recente schendingen van de rechten van Inheemse volkeren in Suriname. Voor de Inheemsen is het volgens Vreedzaam absoluut noodzakelijk dat ook de internationale gemeenschap op de hoogte wordt gesteld, nu dat de inheemse gemeenschappen te maken krijgen met landroof, criminalisering, geweld en meer.

Vreedzaam stelt dat de huidige regering meer dan ooit invasie van inheems woon- en leefgebieden faciliteert waarbij de bescherming van Inheemse volken onder druk komt te staan en een beleid wordt uitgevoerd dat in overeenstemming is met een dictatoriale ideologische richting waarbij eenzijdig informatie, non-transparantie en machtsvertoon de boventoon vieren.

De gebeurtenissen in Pikin Saron zijn nog vers in het geheugen en niets is veranderd;  integendeel wordt de Inheemse bevolking nog meer geconfronteerd met uitgifte van de gronden aan derden nabij hun woon- en leefgebieden.
Onlangs verzekerde president Chan Santokhi, via de media het Surinaams volk dat de conceptwet 'grondenrechten' via het parlement zal worden afgehandeld. De regering zal een conceptwet indienen. Het concept negeert de oorspronkelijke rechten van de Inheemse volken en is duidelijk in strijd met de Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van Inheemse volken.

Het gebruik van het principe van Free, Prior and Informed Consent (FPIC), dat verwijst naar de rechten van Inheemse volkeren om toestemming te geven of te onthouden, is door de regering niet gebruikt als instrument om de participatie en communicatie te verbeteren bij het tot stand komen van de conceptwet.
 
Verder vraagt Vreedzaam de internationale gemeenschap ondersteuning om de regering erop te attenderen de Inheemse rechten te beschermen en te waarborgen die zijn vastgelegd in de internationale VN verdragen en in het geval van Kalina en Lokono vonnis waar de staat Suriname is veroordeeld door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens in 2015. 

In Suriname zal de brief ook naar de Amerikaanse, Nederlandse, Franse en de Braziliaanse ambassades worden verstrekt.

Advertentie
Kuldipsingh NV in alle winkels

Saturday 26 October
Friday 25 October
Thursday 24 October
Wednesday 23 October