starnieuws

Vorswijk schetst vlotte afhandeling grondconversies

25 Oct, 10:47

Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer zegt dat grondconversies binnen twee weken zijn afgehandeld. (Foto: René Gompers)
Sinds de mogelijkheid vorig jaar aan burgers is geboden om de titels van erfpacht of grondhuur op hun gronden naar eigendom om te zetten, zijn er meer dan 6.000 aanvragen afgehandeld. Dit grondconversie beleid heeft de Staat iets meer dan SRD 1 miljoen opgeleverd, zei minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

Volgens haar hebben de mensen al binnen 2 weken hun beschikkingen in handen. De meeste aanvragen komen uit het district Wanica (2.700) terwijl op Latour maar acht aanvragen zijn afgewerkt.

Het omzetten van grondhuur én erfpacht naar eigendom is in oktober 2023 per staatsbesluit vastgelegd. Burgers moeten hierdoor meer rechtszekerheid op hun grond krijgen, benadrukte president Chan Santokhi. Burgers en organisaties zijn in staat gesteld om percelen tot 2.500 vierkante meter voor SRD 25 per vierkante meter, in eigendom om te zetten. Hierbij moest ook zoveel mogelijk de bureaucratische rompslomp voorkomen worden.

Vorswijk heeft op een persconferentie donderdag, met cijfers uitgelegd wat de stand van zaken is: "Vanaf de conversie is aangekondigd zijn er 6.662 conversie aanvragen afgehandeld. Daarvan zijn er 3.654 natuurlijke personen, 3.008 zijn rechtspersonen, dus NV’s en stichtingen. De totale conversiewaarde is SRD 1.003.1373,10." Ze merkte op dat Wanica de meeste afgehandelde aanvragen telt: 2.731. De meeste zijn van Kwarasan met 864 gevolgd door Lelydorp met 630.

In Paramaribo zijn er 2.426 afgehandeld. De meeste komen uit Rainville met 699, daarna Blauwgrond met 689. Voor Latour zijn er "maar" 8 conversie aanvragen afgehandeld. In Commewijne zijn 550 personen en organisaties eigenaren van hun grond geworden. "Voor wat betreft conversie gaat dat heel snel. Meestal horen de mensen al na twee weken na het indienen dat ze hun beschikkingen kunnen ophalen."

Advertentie
Kuldipsingh NV in alle winkels

Friday 25 October
Thursday 24 October
Wednesday 23 October