starnieuws

Column: Onbevreesd

24 Oct, 00:59
Natio heeft zoals gezegd geschiedenis geschreven door zich te plaatsen voor de kwartfinales van de Concacaf Nations League. In de groepsfase werd Natio in groep A tweede achter Costa Rica. Tegen de zwakker geachte tegenstander, werd de enige nederlaag geleden in de groepsfase, terwijl het land met de hoogste FIFA-ranking, in evenwicht werd gehouden. Geen wonder dat er weleens wordt gezegd dat het balletje raar kan rollen. Je weet dus niet op voorhand hoe zaken zich zullen ontwikkelen, dus moet elke optie opengelaten worden. Men is meestal geneigd uit te gaan van de slechtst mogelijke optie, waardoor de krachtmeting uiterst pessimistisch wordt benaderd. Sommige mensen zijn nu eenmaal pessimistisch ingesteld en aan die instelling zouden zij zelf moeten werken door hun best te doen positief te denken. Het wordt wel kwalijk wanneer iemand die beschouwd wordt als een influencer, zijn pessimistische inborst deelt met het publiek. Onderzoek heeft uitgewezen dat de massa gemakkelijk te beïnvloeden is, dus is het van eminent belang dat influencers zich bewust zijn van de invloed die ze bewust of onbewust kunnen hebben op het grotere publiek.

Nu Natio zich heeft geplaatst voor de kwartfinales en Suriname het nu moet opnemen tegen een top vijf land van de Cocacaf, zal er anders gekeken worden naar Natio. De plaatsing voor de knock-out fase bevestigt dat er potentie is in het team en dat Natio zich goed ontwikkelt. Echter moeten alle actoren zich ervan bewust zijn dat er nog een lange weg te gaan is en dat alle zeilen bijgezet moeten worden om het einddoel te behalen. Iedereen moet zijn deel doen om waar mogelijk het team te ondersteunen. Hoewel geld een belangrijke rol zal spelen in de voorbereiding, is ondersteuning meer dan geld alleen. Vanuit deze plaats zou ik een aantal manieren kunnen opsommen om aan te geven hoe de verschillende actoren een bijdrage kunnen leveren, maar als iedereen zijn eigen rol evalueert en voor zichzelf vaststelt waar er verbeteringen aangebracht kunnen worden, dan zullen die veranderingen vanwege de intrinsieke motivatie, duurzamer van  aard zijn.

Natuurlijk moet niemand denken dat Natio nu elk team aankan, maar het is wel belangrijk om elke wedstrijd met een positieve instelling te benaderen. De eerstvolgende tegenstander van Natio is Canada (niet de minste), maar dat wil niet zeggen dat Natio kansloos is. Hoewel Canada in recente tijden heeft deelgenomen aan grote toernooien (WK en Copa America), moet Natio het treffen optimistisch ingaan. De druk is namelijk op Canada dat in de Concacaf-ranking de vierde plaats bezet, terwijl Suriname vooralsnog ruim buiten de top tien staat. Een wedstrijd wordt niet beslist door statistieken, maar door de vorm van de dag. Ook al zou Natio het onderspit delven in de tweeluik tegen Canada, dan is er nog steeds een mogelijkheid om een plek in de Gold Cup te bemachtigen. Het is zaak dat Natio vrijuit speelt en de spelers genieten van elk moment, zodat duidelijk wordt waar het team staat.

De interval tussen de groepsfase en de kwartfinale is een zeer korte periode zonder de mogelijkheid om oefenwedstrijden te spelen. Dit gegeven is wel nadelig voor Natio dat bestaat uit spelers die elkaar nauwelijks tegenkomen in competitieverband, waardoor ze elkaar niet kennen. Dit werd evident in de wedstrijd tegen Costa Rica toen spelers elkaar nogal in de weg liepen. De bondscoach moet gebruikmakend van de technologie, op innovatieve manier met de groep bezig zijn om de spelers zo goed mogelijk voor te bereiden op de tegenstander. Voor het overige moet de tweeluik niet overmoedig, maar positief en onbevreesd benaderd worden, zodat het maximale gehaald kan worden uit deze meetmomenten.

Mireille Hoepel

Advertentie

Thursday 24 October
Wednesday 23 October
Tuesday 22 October