starnieuws

President toont respect voor rol Doedel

23 Oct, 05:13

President Chan Santokhi schudt de hand van een nabestaande van Doedel na de kranslegging.
President Chan Santokhi heeft op Curaçao het nationaal monument, begraafplaats Kolebra Bèrdè bezocht en daar een krans gelegd bij het standbeeld van Louis Doedel in het bijzijn van op het eiland woonachtige nabestaande. Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) en de vakbond Sindikato Trahadonan Aduana i Fiskalia (S.Tr.A.F.) woonden de plechtigheid bij, tezamen met enkele notabelen.

Louis Alfred Gerardus Doedel was een vakbondsleider die streed voor gelijkheid, broederschap en solidariteit tussen mensen. SEOC en S.Tr.A.F. betoonden eer aan Doedel door in 2013 een standbeeld van hem te plaatsen op het kerkhof Kolebra Bèrdè. Dit ter nagedachtenis aan het onrecht dat hem is aangedaan in de jaren '30 op Curaçao (1930-1931) en in Suriname, waar hij vanaf 1937 tot 1980 onterecht werd opgesloten als psychiatrisch patiënt.

In 2010 maakte SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks zich, naast zijn werk voor de Chinese oorlogsslachtoffers van de Aprilmoorden, ook hard voor de rehabilitatie van de Surinaamse vakbondsman en publicist Doedel (1905-1980). Omdat Doedel als activist tot wasdom kwam toen hij als gastarbeider werkzaam was op Curaçao, plaatste de SEOC ter ere van zijn nagedachtenis in 2010 een borstbeeld op de begraafplaats Kolebra Bèrdè. 

Dit beeld werd in 2013 ontvreemd, waarna de SEOC in samenwerking met S.Tr.A.F. nog datzelfde jaar een nieuw standbeeld liet plaatsen. Dat standbeeld staat tot op de dag van vandaag op de begraafplaats en houdt de geschiedenis van Doedel op Curaçao levend. President Santokhi en zijn echtgenote betuigden dinsdag met dit bezoek en de kranslegging hun respect aan de rol van Doedel in de geschiedenis.

Advertentie

Wednesday 23 October
Tuesday 22 October
Monday 21 October