starnieuws

Peruaanse oud-president Toledo krijgt 20 jaar cel

22 Oct, 22:41

De Peruaanse oud-president Alejandro Toledo verschijnt voor de rechtbank voor veroordeling tijdens zijn proces op beschuldigingen van corruptie met betrekking tot het Braziliaanse bedrijf Odebrecht, in Lima, Peru,
De Peruaanse oud-president Alejandro Toledo is veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen van de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht en kreeg maandag een gevangenisstraf van 20 jaar en zes maanden. Het vonnis markeert de eerste spraakmakende veroordeling van Peru in verband met het wijdverspreide Braziliaanse corruptieschandaal Lava Jato.

Toledo, een 78-jarige econoom met een doctoraat van Stanford University, bestuurde de Andes-natie tussen 2001 en 2006.

Volgens aanklagers werd hij veroordeeld voor het aannemen van $ 35 miljoen aan steekpenningen van het bedrijf dat voorheen bekendstond als Odebrecht, in ruil voor het laten winnen van een contract voor de aanleg van de weg die nu de zuidkust van Peru verbindt met een Amazonegebied in het westen van Brazilië.

Tijdens het jaarlange proces ontkende Toledo de beschuldigingen van witwassen en collusie.

Odebrecht, nu bekend als Novonor, stond centraal in het grootste corruptieschandaal van Latijns-Amerika, nadat het in 2016 toegaf dat het ambtenaren in een dozijn landen had omgekocht om openbare werken binnen te slepen.

Vorige week vroeg Toledo de rechtbank om hem zijn straf thuis te laten uitzitten terwijl hij vecht tegen kanker. "Laat me alsjeblieft genezen of thuis sterven", zei hij.

De straf werd aangekondigd in een kamer in een kleine gevangenis in Lima waar Toledo sinds vorig jaar vastzit.

Oud-president Pedro Castillo wordt daar ook vastgehouden omdat hij wordt beschuldigd van "rebellie" nadat hij in 2022 probeerde het Congres te ontbinden.

Twee andere oud-presidenten, Pedro Pablo Kuczynski en Ollanta Humala, worden ook onderzocht in de zaak Odebrecht.

Toledo, die als kind bekendstond om het poetsen van schoenen, werd in 2019 in de Verenigde Staten gearresteerd nadat ambtenaren in Peru om zijn uitlevering hadden gevraagd.

De aanklagers baseerden zich op getuigenissen van voormalig Odebrecht-bestuurder Jorge Barata en Toledo's ex-collaborateur Josef Maiman, die zei dat Toledo steekpenningen ontving.

De voormalige president tekende het contract met Odebrecht voor de aanleg van de weg, hoewel de aanleg ervan plaatsvond in twee opeenvolgende regeringen.

Advertentie

Wednesday 23 October
Tuesday 22 October
Monday 21 October