starnieuws

Suriname en Curaçao verstevigen economische band

23 Oct, 00:00

De ministers Albert Ramdin en Charles Cooper tekenen de samenwerkingsovereenkomst onder toeziend oog van president Chan Santokhi en premier Gilmar Pisas.
Suriname en Curaçao hebben een overeenkomst getekend voor het bevorderen van de handel en de economische samenwerking. Dit akkoord vormt een belangrijke stap naar nauwere economische banden tussen de twee landen. Het Raamwerk Overeenkomst Partial Scope Trade Agreement is ten overstaan van president Chan Santokhi en de minister-president van Curaçao, Gilmar Pisas getekend door minister Albert Ramdin en zijn collega Charles Cooper van Economische Ontwikkeling.

Het biedt een solide basis voor het verminderen van handelsbelemmeringen, het stimuleren van bilaterale handel en het faciliteren van investeringen in diverse sectoren, waaronder de olie- en gasindustrie, visserij, toerisme en landbouw. De overeenkomst opent nieuwe mogelijkheden voor beide landen om samen te werken op het gebied van industriële ontwikkeling en wederzijdse investeringen bericht de Communicatiedienst Suriname.

"Dit akkoord is het resultaat van een langdurig traject, waarin we intensief hebben samengewerkt en gesprekken hebben gevoerd met de regering van Curaçao. Het symboliseert een nieuw hoofdstuk in onze historische en familie band, maar vooral in onze economische samenwerking", verklaarde minister Ramdin. Hij benadrukte het belang van concrete samenwerking op alle niveaus: "Wanneer deze overeenkomst tot uitvoering wordt gebracht, is het van essentieel belang dat we op een praktisch niveau samenwerken, zowel tussen ministers als op technisch vlak. Het succes van dit akkoord hangt af van onze gezamenlijke inzet om het te laten slagen”.

Ontmoeting met gouverneur Lucille George-Wout
Tijdens zijn werkbezoek heeft president Santokhi, een bilaterale ontmoeting gehad met de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout. Santokhi sprak zijn waardering uit voor de hartelijke ontvangst en de oprechte belangstelling van George-Wout voor de Surinaamse olie- en gasproductie, met bijzondere aandacht voor de milieuaspecten. “De band tussen onze volkeren is onlosmakelijk en manifesteert zich op vele manieren, met name door de sterke aanwezigheid van de Surinaamse gemeenschap op Curaçao,” zei de president. “Het is een eer om hier te zijn en de banden tussen onze landen te verdiepen”.

President Chan Santokhi en zijn echtgenote Mellisa op bezoek bij gouverneur Lucille George-Wout. 
Rechts de premier van Curaçao, Gilmar Pisas.

Een belangrijk thema tijdens de ontmoeting was de snelgroeiende olie- en gasindustrie in Suriname. President Santokhi nodigde Curaçao uit om actief deel te nemen aan de ontwikkelingen binnen deze sector. “Suriname staat aan de drempel van een ongekende economische kans door de commerciële ontwikkeling van olie en gas in onze territoriale wateren. Financiële instellingen op Curaçao kunnen een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van deze groei, met name door in te spelen op de financieringsbehoefte van Surinaamse bedrijven die diensten willen leveren aan deze opkomende sector”.

Gouverneur George-Wout, die Surinaamse roots heeft, sprak haar waardering uit voor de sterke historische verbondenheid tussen beide landen en benadrukte het belang van verdere samenwerking op verschillende gebieden. “De relatie tussen Curaçao en Suriname is gebaseerd op gedeelde waarden en een gezamenlijke geschiedenis. Het is nu tijd om te onderzoeken hoe we die banden kunnen versterken, vooral op economisch vlak”.

Naast olie en gas werden ook andere economische sectoren besproken, waaronder de handel in houtproducten, landbouw en toerisme. President Santokhi merkte op: “De economische diversificatie, met de toerismesector als speerpunt, biedt enorme mogelijkheden voor samenwerking tussen onze landen. Door onze krachten te bundelen, kunnen we onze economieën laten groeien en onze volkeren dichter bij elkaar brengen”.

Advertentie

Wednesday 23 October
Tuesday 22 October
Monday 21 October