starnieuws

Natio maakt duizelingwekkende regionale progressie

22 Oct, 20:46
Binnen een week tijd heeft het nationale elftal 'Natio' kans gezien om het midden Amerikaans grootmacht, Costa Rica, staande te houden 1-1 en ons, westers buurland, Guyana een voetbal pakslaag van 5-1 te geven. Na deze eclatante resultaten is iedereen in Suriname in extase. De euforie is overal duidelijk in het land te merken. In alle geledingen wordt erover gesproken. 

Dit was echt nodig om het imago van ons voetbal in de regio enigszins op te vijzelen. Vooral na de zeer povere performance van Natio tegen Guadeloupe. Suriname werd door Guadeloupe verslagen met 1-0. In die wedstrijd was Natio nergens te herkennen. Met het recente sublieme resultaat is ons land voor wat het Concacaf Nations League betreft doorgedrongen tot de kwartfinales. Dit is duidelijk een exceptionele mijlpaal, omdat het niet voor de hand liggend is dat Suriname op een blauwe maandag ochtend doordringt tot de aller grootsten in de regio. De Verenigde Staten, Mexico, Canada, Panama, Costa Rica, Honduras en Jamaica zijn de grootsten van het Caribisch gebied en midden America.

Zoals de kaarten er nu liggen zal Suriname het in de kwart finale moeten opnemen tegen Canada. Dit zal duidelijk geen eenvoudige horde voor Natio zijn om weg te nemen. We zullen tot het uiterste moeten gaan om deze professionals achter ons te laten. Uitgaande van de vechtlust en creativiteit in het spel die de spelers van Suriname hebben gedemonstreerd kunnen we ervan uitgaan dat we ook tegen Canada een positief resultaat zullen halen. We zullen het in ieder geval niet op een presenteer bordje krijgen, maar we zullen ervoor moeten knokken. Wat ook bij de twee laatste wedstrijden was opgevallen is koelbloedigheid bij de afronding. Dat is zeer belangrijk, want alleen daarmee kan je de productiviteit opkrikken en dat heb je nodig om een wedstrijd te winnen.

Dit is duidelijk een nationale aangelegenheid en Natio heeft de steun van elke Surinamer heel hard nodig. Vooral het bedrijfsleven zal niet moeten schromen om waar nodig in te komen. De richting waar Natio nu naar koerst is een duidelijk professioneel niveau. Daarbij is er veel werk aan de winkel voor de Surinaamse voetbal Bond (SVB). Er is enorm veel huiswerk die de bond in orde moet maken. Aangegeven dient ook te worden dat het forum waarbinnen Natio nu terecht is gekomen ook veel financiële perspectieven biedt. De SVB zal haar werkstructuren moeten opvijzelen om deze mogelijkheden zo optimaal mogelijk te benutten.  

In ieder geval is het een heel mooi sportief project waarmee we aan zijn begonnen. De inzet van diaspora spelers die gebaseerd is op de dynamische en progressieve inzichten van de FIFA op basis van de dubbele nationaliteiten, moet verder gekoesterd en uitgebouwd worden. Tegelijkertijd moeten er verdere acties ondernomen worden om het lokaal talent te stimuleren en verder te ontwikkelen. Daardoor kunnen we een gezonde mix krijgen en dat zal zeer zeker ideaal zijn voor ons voetbal. We zijn er nog lang niet waar we wezen moeten, maar we genieten alvast van het momentum van victory en we werken eraan om ons te handhaven in de top van de regio in de Latino.

Ettiré Patra

Advertentie

Wednesday 23 October
Tuesday 22 October
Monday 21 October