starnieuws

Zijn klanttevredenheid en service besmette woorden voor Telesur?

23 Oct, 14:42
Recent heeft Telesur Mobiel Nederland (TMN) besloten om binnen een kort tijdsbestek de Tweelandensim af te schaffen. Klanten in Nederland kunnen zich registreren om over te gaan op de mobiele dienstverlening van Vodafone prepaid. Na ontvangst van de nieuwe simkaart, kan men nummerbehoud aanvragen wat de klant een hele opluchting oplevert. Klanten in Suriname kunnen na registratie via de Telesur website gratis hun TMN simkaart inruilen bij een Telesur branche voor een nieuw prepaid nummer. Vooral op het woord “inruilen” moet de nadruk worden gelegd, want het lokale Telesurnummer kan niet worden behouden, in tegenstelling tot de klanten in Nederland.

Waar klanten uit Nederland hun simkaart nog kunnen gebruiken tot ultimo oktober, wordt bij de Surinaamse klanten direct de dienstverlening beëindigd. Als klant moet je direct de simkaart inleveren en krijg je een nieuw nummer aangeboden dat onbekend, is. Kortom, niemand van je familie, vrienden, kennissen of zakenrelaties kan je meer bereiken. Op de gestelde vraag wat Telesur met de ingenomen TMN simkaart doet, kan door de branchemedewerker geen antwoord worden gegeven. Op zowat alle gestelde vragen volgt hetzelfde antwoord: we voeren de opdrachten van de directie uit. Los van de abrupte beëindiging van de dienstverlening, berooft Telesur op dat moment ook de klanten van hun aangeschafte simkaart. U leest het goed, voor de simkaart is indertijd betaald en dus eigendom van de klant.

Alsof die gewetenloze beëindiging de normaalste zaak van de wereld is voor Telesur, krijgt de klant daarna de volgende dolksteek in de rug. Het beltegoed op de TMN simkaart wordt overgezet naar het nieuwe nummer en dat duurt ongeveer twee weken. Telesur berooft de klant daar wederom van haar eigendom, zijnde het reeds betaalde beltegoed. Er kan gedurende de transitieperiode op geen enkele andere wijze worden tegemoetgekomen aan het recht op beltegoed door de klant. Ondanks dat de medewerker via de telefoon het actueel resterende saldo controleert, kan dat niet worden bijgeschreven of gerestitueerd. De klant moet verplicht opnieuw beltegoed aanschaffen, terwijl het juist Telesur is die een wanprestatie pleegt.

De derde criminele daad van Telesur is dat ze niet kan aangeven welk beltegoed in SRD zal worden bijgeschreven op het nieuwe nummer. Het beltegoed op mijn TMN simkaart is in EUR. “Mogelijk dat de dagkoers van twee weken in de toekomst zal worden gehanteerd” probeert de medewerker me gerust te stellen. Zoals velen weten stijgt de koers dagelijks, soms zelfs met 2 SRD. In mijn optiek zou de dagkoers van de CBvS per datum beëindiging dienstverlening moeten worden gehanteerd, waardoor het inzichtelijk is voor de klant welk bedrag in SRD zal worden gecrediteerd.

Ongeveer een jaar geleden had ik een soortgelijk artikel geschreven over de malafide praktijken van Telesur. Dat deze wandaden de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) niet zijn opgevallen is een groot raadsel. Daarnaast ga je vanuit dat de RvC van een staatsbedrijf ook de belangen van de consumenten bewaakt of in ieder geval inzichtelijk heeft en waar nodig corrigerend handelt. Blijkbaar liggen de Controleurs van het ministerie van Transport, Communicatie & Toerisme ook te snurken, want vanuit hun zijde is het jarenlang stil gebleven.

Alom is wederom duidelijk geworden dat de begrippen Klanttevredenheid en Service voor een bedrijf als Telesur vies smaken in de mond. Ook herhalen malafide praktijken zich regelmatig binnen het staatsbedrijf, welke oogluikend worden toegestaan door de toezichthouders. Is de grip van het kartel Telesur inmiddels zo diep doordrongen binnen de samenleving dat ze de graad van een criminele organisatie hebben geëvenaard?

Robert Vishnudatt

Advertentie