starnieuws

Reacties op de eerste uitgebreide BRICS-top

24 Oct, 10:45

Ambtenaren, waaronder de Russische president Vladimir Putin, de Chinese president Xi Jinping en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi, zijn te zien via televisiecamera's tijdens een plenaire sessie in het outreach/BRICS Plus-formaat op de BRICS-top in Kazan, Rusland. (Foto: Reuters)
Rusland organiseerde deze week de eerste top van de onlangs uitgebreide BRICS-club van opkomende economieën, waarbij leiders een reeks gemeenschappelijke projecten overeenkwamen, variërend van een graanbeurs tot een grensoverschrijdend betalingssysteem.

De wereld reageerde op de betekenis van de bijeenkomst:
ABEBE AEMRO SELASSI, directeur van de Afrikaanse afdeling van het IMF
"Als je kijkt naar het IMF en de Wereldbank, dan zijn enkele van de meest invloedrijke leden hier inderdaad de Braziliës, de Indias, de Chinas van deze wereld ... En in de loop der jaren hebben ze steeds meer een belangrijke rol gespeeld. Ik denk niet dat ik deze tegenstelling tussen IMF/Wereldbank versus BRICS geloof."

JOHN STREMLAU, professor Wits University in Johannesburg

"Het punt van BRICS, het hangt ervan af welke van de landen je het vraagt. Zuid-Afrika zou zeggen dat het zijn non-alignment bevestigt ... Ik zou ook durven wedden dat ze de top in Rusland zien als een 'hedge' omdat Donald Trump in de Verenigde Staten zou kunnen winnen (verkiezingen op 5 november) en we weten allemaal dat hij een wrok koestert tegen Zuid-Afrika."

ING analisten DMITRY DOLGIN EN CHRIS TURNER

"President Putin lijkt het idee van een enkele BRICS-valuta de nek om te draaien. In plaats daarvan ligt de focus op het verminderen van het gebruik van de dollar en, waar mogelijk, het verhogen van het gebruik van BRICS-valuta's."

Griekse minister van Financiën, KOSTIS HATZIDAKIS
"Deze BRICS-landen hebben allemaal hun eigen ambities en we kunnen ze niet voorschrijven wat ze moeten doen en wat ze moeten vermijden. Wij geloven dat in het tijdperk van globalisering internationale samenwerking meer dan ooit nodig is, en ik denk dat we allemaal deze samenwerking moeten versterken op basis van bepaalde principes."

HANNAH RYDER, CEO van Development Reimagined Consultancy
"BRICS laat zien dat ze niet geïnteresseerd zijn in het handhaven van de status quo. Het lijkt erop dat ze daar een manier voor vinden om zichzelf omheen te vormen, vooral met het bredere lidmaatschap nu."

JIM O'NEILL, ex-economist van GOLDMAN SACHS die de term BRIC bedacht
"Voor mij was het hele doel van mijn schrijven over BRICS ... het was in 2001 duidelijk dat we een veel ingewikkelder wereld binnengingen waarin sommige landen groot zouden zijn, maar niet dezelfde politieke, culturele en sociale waarden zouden delen als andere."

"Mijn argument was dat het goed zou zijn voor iedereen, zolang ze maar in dezelfde centrale groep konden zitten voor het coördineren van het wereldwijde beleid. De G20 werd dat, en helaas is de BRICS, vanwege de politieke instincten van sommige leiders, een soort poging geworden tot een alternatief voor dat en de G7. Maar het slaat nergens op."

Advertentie