starnieuws

Nieuwe behandelmethode voor Leishmaniasis in Suriname

24 Oct, 22:38

Miniser Amar Ramadhin van Volksgezondheid en PAHO/WHO-vertegenwoordiger Yafflo Ouattara tekenen bij de overhandiging van het Thermotherapy Device.
De PAHO/WHO heeft woensdag een Thermotherapy Device (ThermoMed) overhandigd aan het ministerie van Volksgezondheid en de Dermatologische dienst voor het behandelen van de infectieziekte Leishmaniasis. Gezondheidswerkers van vooral de Medische zending, de Dermatologische dienst en het Laboratorium zullen zowel theoretisch als praktisch getraind worden in het omgaan met dit apparaat.

Het praktische deel van de training zal plaatsvinden op Bronsweg, waar een aantal besmettingen van Leishmaniasis met het apparaat behandeld zullen worden. Als de behandelingen met dit apparaat succesvol zijn, zal de PAHO mogelijkheden bekijken om meer van dit apparaat aan Suriname te doneren. “Suriname is dus bevoorrecht om dit apparaat te introduceren als een nieuwe behandelmethode voor Leishmaniasis”, aldus minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Sinds 2012 meldt Suriname jaarlijks ongeveer 230 gevallen van Leishmaniasis, die ook wel Busjasi-besmettingen worden genoemd, schrijft Volksgezondheid. Deze parasitaire infectie komt dus nogal vaak voor in Suriname. Het beïnvloedt de gezondheid van mensen en als het niet correct wordt behandeld, kan het leiden tot klachten. Met het apparaat kan Leishmaniasis lokaal zonder medicatie worden behandeld.

Yafflo Ouattara, de vertegenwoordiger van de PAHO/WHO in Suriname, stelt dat deze innovatieve technologie de instellingen zal ondersteunen bij het effectiever behandelen van mensen met leishmaniasis. “Veel mensen moeten vanuit het binnenland naar Paramaribo reizen voor de behandeling van Leishmaniasis, maar met deze nieuwe behandelingsmethode die in de primaire gezondheidszorg kan worden geïmplementeerd, kunnen patiënten in hun eigen omgeving kostenbesparend en zonder obstakels behandeld worden”, zegt Ouattara.

Advertentie
Kuldipsingh NV in alle winkels

Friday 25 October
Thursday 24 October
Wednesday 23 October