starnieuws

Venezuela uit woede over afwijzing Brics door Brazilië

25 Oct, 16:23

De Venezolaanse president Nicolás Maduro werd door president Vladimir Putin verwelkomd als gast in Kazan, maar hij vertrok met lege handen. (Getty Images)
Venezuela heeft kritiek geuit op het besluit van Brazilië om zijn veto uit te spreken over zijn toelating tot de Brics-groep van opkomende economieën. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela beschreef de stap, die werd genomen tijdens de top van de groep in Rusland, waar meer dan 20 staatshoofden aanwezig waren, als een "immorele agressie".

De betrekkingen tussen de twee linkse regeringen zijn verslechterd sinds de omstreden presidentsverkiezingen in Venezuela in juli. President Nicolás Maduro zei dat hij herkozen was, ondanks bewijs dat Edmundo González van de oppositie met een overweldigende meerderheid had gewonnen.

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva steunde Maduro aanvankelijk, maar zei uiteindelijk dat hij de officiële resultaten niet zou accepteren totdat er een overzicht van de stemming zou worden vrijgegeven.

Meerdere buitenlandse regeringen hebben gezegd dat ze geloven dat de oppositie de verkiezingen in Venezuela heeft gewonnen, maar ze hebben González niet als president erkend.

"Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten het veto te handhaven dat voormalig Braziliaans president Jair Bolsonaro al jaren tegen Venezuela heeft uitgesproken, waarmee de haat, uitsluiting en intolerantie die vanuit de machtscentra in het Westen worden gepromoot, wordt herhaald", aldus het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

"Het Venezolaanse volk voelt verontwaardiging en schaamte over deze onverklaarbare en immorele agressie", voegde het toe.

Venezuela had hard gelobbyd om zich bij de Brics aan te sluiten, waarbij Maduro zelfs een verrassingsoptreden maakte op de top in de stad Kazan en verklaarde dat zijn land "deel uitmaakte van de Brics-familie".

De Russische president Vladimir Putin, die de top organiseerde, zei dat hij het eens was met het standpunt van Venezuela, maar voegde eraan toe dat het land zich alleen bij de Brics zou kunnen aansluiten als er consensus was onder de leden.

"We kennen het standpunt van Brazilië. We zijn het er niet mee eens, Venezuela vecht voor zijn overleving," zei Putin op een persconferentie op donderdag.

Hij zei dat hij de kwestie met Lula had besproken toen ze deze week aan de telefoon spraken. Lula zou naar Rusland reizen voor de top, maar annuleerde de reis nadat hij zaterdag thuis bij een ongeluk zijn hoofd had verwond.

Putin voegde eraan toe dat hij zou werken om de twee Zuid-Amerikaanse buren te helpen de relaties te herstellen.

De Brics begon als een groepering die Brazilië verenigt met Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Vorig jaar stemden de oorspronkelijke leden er echter mee in om een ​​aantal nieuwe leden toe te laten, waaronder Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten.

Lula is een hartstochtelijk voorstander van de Brics als middel om het wereldwijde bestuur te hervormen en de ontwikkelingslanden een grotere stem te geven.

Hij heeft kritiek geuit op de "verlamming" van wereldwijde instellingen, terwijl hij de uitbreiding van de Brics prees als een versterking van de strijd voor meer diverse perspectieven.

Maar andere waarnemers werpen tegen dat de Brics zelf verlamd is door hun eigen interne tegenstellingen, met Rusland in oorlog in Oekraïne, terwijl China en India hun eigen onderlinge ruzies hebben.

De laatste Brics-top in Kazan werd gezien als een kans voor president Putin om te laten zien dat pogingen om Rusland te isoleren vanwege de invasie van Oekraïne waren mislukt.

Maar in zijn pogingen om de groepering te versterken als tegenwicht tegen de door het Westen geleide wereld, heeft hij ook andere verdeeldheid blootgelegd, waardoor de betrekkingen tussen Brasília en Caracas op het laagste punt zijn beland sinds Lula's herverkiezing twee jaar geleden.

Advertentie
Kuldipsingh NV in alle winkels

Friday 25 October
Thursday 24 October
Wednesday 23 October