starnieuws

Column: Proficiat Natio!

17 Oct, 00:59

Suriname eindigt in groep A op een verdienstelijke tweede plaats.
De Surinaamse nationale voetbalselectie bij de mannen heeft dinsdagavond een eclatante overwinning behaald op buurland Guyana. De aartsrivaal werd met maar liefst 5-1 terugverwezen. Deze overwinning is bijzonder belangrijk voor het team zelf dat de laatste paar weken flink wat negatieve kritiek over zich heen kreeg. Reeds tegen het hoger geplaatste Costa Rica was duidelijk te merken dat Natio van plan was voetbalminnend Suriname de slechte prestatie tegen Guadeloupe te laten vergeten. In die ontmoeting heeft Natio de trend gezet met dominant spel en laten doorschemeren dat de huidige groep zich bewust is van de belangrijkheid van de missie waar ze aan begonnen is. Hoewel het erg belangrijk is om punten te pakken in een toernooi, moet het doel tijdens elke wedstrijd  bijgesteld worden. Er moet afhankelijk van het verloop van de wedstrijd worden nagegaan wat haalbaar is en op basis daarvan bijgestuurd worden. Het afwegen en bijstellen is een prerogatief van de bondscoach die samen met de rest van de  technische staf het beste weet hoe de wedstrijd te beïnvloeden.
 
Na de wedstrijd tegen Costa Rica is er veel geroepen dat de bondscoach eerder had moeten wisselen om zo de wedstrijd te kunnen winnen. Vooropgesteld dient te worden dat elke goede bondscoach er natuurlijk alles aan zal doen om een wedstrijd te winnen en daarom dus met zijn sterkst mogelijke selectie aan de start verschijnt. Daarnaast heeft hij de mogelijkheid om gedurende de wedstrijd het spel te beïnvloeden door instructies te geven en indien nodig, wissels te plegen. Vaak genoeg pakken wissels goed uit, echter is het ook mogelijk dat door het inbrengen van wissels, het spel even terugvalt niet omdat de wisselspelers niet goed genoeg zijn, maar omdat ze wat tijd nodig hebben om zich aan te passen. Hoewel deze periode niet te lang hoeft te duren, kan het voldoende zijn voor een tegenstander van het kaliber Costa Rica, om daar munt uit te slaan. Het is dus niet vreemd dat de bondscoach zo lang mogelijk door wilde gaan met zijn basiself. Daarnaast is het ook al voorgekomen dat teams met een numerieke meerderheid toch nog het onderspit delven, omdat ze onbesuisd de aanval kiezen en dan verrast worden door een flitsende tegenaanval.

Hoewel het begrijpelijk is dat de aanhang bij elke wedstrijd de volle winst wil, is het nog belangrijker dat de bondscoach de ruimte krijgt om weloverwogen beslissingen te nemen. Hij weet waarom hij tegen een bepaalde tegenstander een specifieke samenstelling en formatie hanteert, omdat hij op de hoogte is van de kwaliteiten van de individuele spelers en ook in welke samenstelling het beste uit de spelers gehaald kan worden. Voorts mag opgemerkt worden dat het zinloos is om spelers boven anderen te verheffen en onnodige rivaliteit te brengen in het team. Integendeel moet de eenheid bevorderd worden en het teambelang vooropgesteld worden. De spelers die van verschillende clubs in diverse landen komen, moeten de ruimte krijgen om -zowel op het veld als daarbuiten- naar elkaar toe te groeien, zodat ze elkaar makkelijker kunnen vinden met als resultaat een hoger tempo tijdens de wedstrijd.

De recente overwinning op Guyana heeft er ook voor gezorgd dat Suriname door mag naar de kwartfinales van de Concacaf Nations League. Dit is een heuse prestatie voor een team in ontwikkeling en maakt duidelijk dat er veel potentie is in deze selectie. Des te meer redenen om dit project te koesteren en ervoor te zorgen dat de selectie geen strobreed in de weg gelegd wordt om zich verder te ontwikkelen. Hoewel de geleverde prestaties een opsteker zijn voor het voetbal hier te lande, moet het grotere doel niet uit het oog verloren worden: plaatsing voor het wereldkampioenschap in 2026. Er moeten voldoende oefenwedstrijden worden gespeeld, zodat de spelers beter op elkaar ingespeeld kunnen raken. Het is nu de tijd dat alle actoren met vereende krachten dit project gaan ondersteunen, zodat de prestaties structureler van aard worden en Natio het einddoel kan halen.

Mireille Hoepel

Advertentie

Thursday 17 October
Wednesday 16 October
Tuesday 15 October