starnieuws

Minister Mathoera pleit voor meer vrouwen in besluitvorming

15 Oct, 23:34

Minister Krishna Mathoera van Defensie de 16de Conference of Defense Ministers of the Americas (CDMA) in Mendoza, Argentinië.
Van de meer dan dertig defensieministers die op de 16de Conference  of Defense Ministers of the Americas (CDMA) in Mendoza, Argentinië, aanwezig zijn, zijn slechts vrouwen (Suriname en Chili). Minister Krishna Mathoera van Defensie pleitte in haar toespraak voor meer vrouwen in de besluitvorming, daar zij, samen met kinderen het meest getroffen worden bij conflicten.

Mathoera sprak ook over de vernietigende effecten van klimaatverandering en de veiligheidsrisico’s van het digitaal tijdperk. Zij merkte in haar toespraak afgelopen maandag op dat klimaatverandering een bedreiging is die niet met wapens kan worden bestreden, maar met een defensiebeleid dat is afgestemd op de natuur.  Een collectieve aanpak is daarom heel belangrijk, stipte Mathoera aan.

Ontwikkelingslanden, en vooral landen die zich in een economische crisis bevinden, hebben volgens Mathoera steun nodig bij capaciteitsopbouw en toegang tot fondsen. Anders zal het een grote uitdaging zijn om de gevolgen van rampen aan te pakken en over respons- en herstelsystemen te beschikken.

Mathoera stelde dat prioriteit geeft aan gender inclusie en empowerment van vrouwen, ook op het gebied van veiligheid en vrede. Zo wees zij naar het beleid van de Surinaamse defensieorganisatie waar met een vertegenwoordiging van 7% vrouwen talrijke ontwikkelingsprojecten zijn geïnitieerd. Zij zei te geloven dat wanneer zowel mannelijke als vrouwelijke leiders hun mening zullen uiten over het belang van gendergelijkheid, de cijfers in elk aspect zullen veranderen, schrijft de voorlichting van Defensie. 

Advertentie

Wednesday 16 October
Tuesday 15 October
Monday 14 October