starnieuws

Cubaanse president leidt pro-Palestijnse mars in Havana

16 Oct, 06:46

President Miguel Diaz-Canel leidt de Cubanen in de mars van solidariteit met Palestijnen in Gaza, in het centrum van Havana. (Foto: José Manuel Correa)
Duizenden Cubanen, onder leiding van president Miguel Diaz-Canel en andere leiders van het eiland, marcheerden in Havana om hun solidariteit met Palestijnen in Gaza te betuigen. De demonstranten, waaronder zo'n 250 Palestijnse geneeskundestudenten die in Cuba wonen, droegen een groot spandoek met de tekst "Lang leve het vrije Palestina", terwijl de president en zijn bondgenoten keffiyeh-sjaals droegen - een symbool van Palestijnse solidariteit.

"We zijn hier om de rechtvaardige claim van het Palestijnse volk te ondersteunen, voor hun soevereiniteit, hun vrijheid ... en tegen de genocidale kruistocht die Israël voert tegen het Palestijnse volk," zei Michel Marino, een 20-jarige student internationale betrekkingen, tijdens het evenement op maandag.

De mars zou plaatsvinden op 7 oktober om de eerste verjaardag van Israëls oorlog tegen Gaza te herdenken na een door Hamas geleide aanval op Zuid-Israël, maar werd uitgesteld vanwege orkaan Milton, die vorige week Cuba en Florida in de Verenigde Staten teisterde.

"Een heel jaar lang heeft ons Gaza geen enkele dag kalmte gehad, geen enkele dag vrede en onze mensen op de Westelijke Jordaanoever lijden dagelijks onder agressie terwijl de wereld verlamd blijft en niet in staat is deze tragedie te stoppen," zei Mohammed Suwan, een Palestijnse student, toen hij de deelnemers toesprak.

In juni sloot het Caribische eiland zich aan bij een rechtszaak die door Zuid-Afrika tegen Israël was aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof vanwege het militaire offensief in Gaza.

Advertentie

Wednesday 16 October
Tuesday 15 October
Monday 14 October