starnieuws

Bolivia: Dreigend arrestatiebevel Morales leidt tot protesten

15 Oct, 18:35

De voormalige president van Bolivia, Evo Morales, verlaat een persconferentie in Cochabamba, Bolivia. (Foto: Reuters)
Aanhangers van voormalig Boliviaans president Evo Morales zijn in botsing gekomen met de politie nadat een officier van justitie zei dat ze zijn arrestatie zou bevelen. Morales, die Bolivia regeerde van 2006 tot 2019, wordt onderzocht op vermeende verkrachting van minderjarigen en mensenhandel, wat hij ontkent.

De beschuldigingen tegen de 64-jarige zijn opnieuw opgedoken voorafgaand aan de presidentsverkiezingen volgend jaar, waaraan hij van plan is mee te doen.

De aanklager kondigde aan dat ze een arrestatiebevel zou uitvaardigen nadat Morales vorige week niet bij een hoorzitting in de zaak aanwezig was.

De spanning is al maanden hoog in Bolivia, waarbij aanhangers van Morales botsen met die van de huidige president, Luis Arce.

Beide mannen behoren tot de regerende Mas-partij en vechten om wie de kandidaat van de partij zal zijn bij de presidentsverkiezingen die gepland staan ​​voor augustus 2025.

Drie weken geleden raakten de twee rivaliserende groepen aanhangers slaags in de stad El Alto.

Het onderzoek naar Morales heeft de toch al onrustige sfeer nog verder aangewakkerd.

Maandag richtten de aanhangers van Morales blokkades op op twee belangrijke wegen, die de politie probeerde op te heffen. Minstens 12 mensen werden gearresteerd en één politieagent raakte gewond.

Aanhangers van Morales hebben gezegd dat ze de blokkade "onbepaald" zullen aanhouden en deze kunnen uitbreiden naar belangrijke wegen in het hele land als hij wordt gearresteerd.

De beschuldigingen tegen Morales zijn niet nieuw.

In 2020 diende het ministerie van Justitie een strafklacht in tegen de ex-president, waarin hij werd beschuldigd van verkrachting en mensenhandel.

In de klacht betoogden aanklagers dat seksuele ontmoetingen die Morales in 2015 zou hebben gehad met een meisje dat destijds naar verluidt minderjarig was, neerkwamen op verkrachting van minderjarigen.

Ze zeiden dat hij het meisje had meegenomen op reizen naar het buitenland, wat volgens hen neerkwam op mensenhandel.

Morales betoogde dat de beschuldigingen deel uitmaakten van een rechtse vete tegen hem door de interim-president die hem in functie verving na zijn aftreden in 2019 na beschuldigingen van verkiezingsfraude.

Morales, die destijds in ballingschap leefde, werd ook beschuldigd van opruiing en terrorisme en er werd een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Het arrestatiebevel werd echter nietig verklaard nadat zijn advocaten met succes hadden aangevoerd dat er geen sprake was van een eerlijk proces.

Morales keerde terug naar Bolivia een dag nadat Luis Arce van Morales' Mas-partij in november 2020 werd beëdigd als president.

Maar de twee voormalige bondgenoten zijn inmiddels uit elkaar en hun relaties zijn nog grimmiger geworden sinds ze allebei hun intenties aankondigden om zich kandidaat te stellen voor de Mas-partij bij de presidentsverkiezingen van 2025.

Beide politici hebben groepen loyale aanhangers die bereid zijn de straat op te gaan - en in sommige gevallen straatgevechten te plegen - om hun steun voor hun kandidaat te tonen.

Aanhangers van Morales hebben gedreigd het land te verlammen als hij zou worden gearresteerd.

Sandra Gutiérrez, de aanklager in de zaak tegen Morales, zei donderdag dat er een arrestatiebevel tegen hem zou worden uitgevaardigd nadat hij niet op een hoorzitting was verschenen.

Maandag zei de politiechef dat hij nog geen bevel had gekregen om de voormalige president aan te houden. Maar de politiechef benadrukte dat hij, zodra hij het bevel om Morales te arresteren zou ontvangen, dit zou uitvoeren.

Advertentie

Wednesday 16 October
Tuesday 15 October
Monday 14 October