starnieuws

Agrarisch Onderzoekslaboratorium in gebruik genomen

16 Oct, 17:09

President Chan Santokhi en minister Parmanand Sewdien onthullen het plakkaat. Links IDB Chief Operations Steven Collins, rechts EU-ambassadeur René van Nes en IICA-vertegenwoordiger Curt Delice. (Foto's: LVV)
Mede met steun van de Europese Unie (EU) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) is het Agrarisch Onderzoekslaboratorium van Suriname op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vandaag in gebruik genomen. De ingebruikname van het laboratorium is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van geavanceerde onderzoeksfaciliteiten ter verbetering van de landbouwproductiviteit.

President Chan Santokhi uitte in zijn felicitatieboodschap zijn dank uit aan de IDB en EU om dit cruciale mijlpaal bereikt te hebben in het proces van voedselzekerheid en voedselveiligheid. “Dit is niet zomaar een gebouw of een onderzoeksfaciliteit; dit is het symbool van onze ambitie en onze toewijding aan de toekomst. Hier zullen de specialisten van Suriname samenwerken om duurzame oplossingen te ontwikkelen voor onze agrarische sector, oplossingen bieden die niet alleen onze productiviteit verhogen, maar ook de biodiversiteit beschermen en onze natuurlijke rijke biodiversiteit behouden voor toekomstige generaties. Laten wij onze eigen en kwalitatief goed zaad aanmaken voor de rijstteelt. Laten wij grenzen verleggen voor export van ons voedsel. Wij kunnen nu meer dan zeker de voedselschuur worden van de regio,” zei Santokhi.

Het ministerie van LVV is geboren uit het Landbouw proefstation, welke was opgericht in het jaar 1903. In Suriname werd onderzoek verricht naar het voorkomen en de bestrijding van ziekten en plagen in de cacao, koffie, katoen, kokos aanplanten. Onderzoek was destijds nog op een vrij hoog niveau; echter na 1975 trokken de wetenschappers weg en ging het niveau omlaag. Vanaf de jaren 1980 werden er ook geen vervangingsinvesteringen gedaan bij het directoraat Onderzoek van het ministerie, waardoor onderzoek op een heel laag peil werd uitgevoerd met de schaarse middelen. Een diepte punt markeerde het sluiten van het bodemkundig fysisch en chemisch laboratorium.


“In 2013 is een start gemaakt om het laboratorium op te zetten maar door onvoldoende middelen is de bouw gestopt. In 2020 heeft de huidige regering met een lening van de IDB en EU een start gemaakt met de afbouw van het laboratorium. De EU heeft zorg gedragen voor de noodzakelijke meubilair en apparatuur van het laboratorium. In het laboratorium zullen onderzoeken verricht worden in de disciplines nematologie, entomologie, microbiologie (w.o mycologie/bacteriologie), zaadkwaliteit, post-harvest en bodemonderzoek met de hedendaagse technologieën. Hiermee zal het niveau van agrarisch onderzoek bij LVV verhoogd en verruimd worden en kunnen we als waardige autoriteit de voorhand nemen in de ontwikkeling van onze agrarische industrie met inachtneming van de thans strengere export voorwaarden en regelgeving,” zegt directeur Anand Ramkisoensing van Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking.

EU ambassadeur Rene Van Nes merkt op dat voedsel belangrijk is, maar belangrijker is gezonde voeding. Daarom heeft EU meegewerkt aan het tot stand komen van deze moderne Landbouwonderzoekslaboratorium. En zodoende kan een markt van export van voedsel voor Suriname opengaan, meldt LVV.

“Vandaag op Wereldvoedseldag mag mijn ministerie nog een heuglijk feit markeren, de opening van het Landbouwonderzoekslaboratorium. Als we naar de toekomst kijken, moeten we ons blijven inzetten voor het bevorderen van een cultuur van kennis verruiming, creativiteit en innovatie. Suriname heeft de potentie om een leider te worden in duurzame landbouw in de regio, en het is door onze gezamenlijke inspanningen dat we deze visie zullen bereiken. Ons onderzoek zal niet alleen bijdragen aan de welvaart van Suriname, maar ook aan het welzijn van het heel Caribisch gebied en daarbuiten en daarom zijn onze boeren een belangrijke schakel in dit proces. Samenwerken is de sleutel voor succes,” zei minister Parmanand Sewdien.

Advertentie

Wednesday 16 October
Tuesday 15 October
Monday 14 October