starnieuws

Nerkust: Heeft Suriname voordeel aan diaspora Aruba en Curaçao?

17 Oct, 00:01

Vakbondsleider Marcellino Nerkust op Curaçao. Achter hem de Emmabrug in Willemstad.
Vakbondsleider Marcellino Nerkust vraagt zich af als de diaspora van Aruba en Curaçao echt naar Suriname zal komen. President Chan Santokhi brengt volgende week een officieel bezoek aan de twee landen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt dat de regering veel waarde hecht aan de Surinaamse diaspora. De diaspora op Aruba en Curaçao kan volgens hem een belangrijke rol spelen in de sociale en economische dynamiek tussen de landen.

"Met verwijzing naar wat verwacht werd van de diaspora in Nederland, hebben wij van die bijdrage die de Surinaamse diaspora wereldwijd kan leveren aan de ontwikkeling van het land, weinig gemerkt", zegt Nerkust die momenteel met vakantie in Curaçao is. "Van een diaspora bijdrage op financieel-economisch gebied, de  hervorming én de sociaaleconomische en maatschappelijke ontwikkeling heeft de Surinaamse bevolking geen voordeel kunnen merken. Het enige wat het Surinaamse volk heeft ondergaan en nog steeds ondergaat, is een wurgend  IMF-programma."

Nerkust is er niet van overtuigd en heeft in gesprek met bronnen in voornamelijk Curaçao niet gemerkt, dat de diaspora zit te wachten om de sociale en economische dynamiek met Suriname te versterken. De diaspora die zich daar op de eilanden bevindt richt zich op de eigen welvaart die zij op dit moment in hun vaderland niet beleven vanwege de sociaaleconomische situatie in Suriname. "Men ondergaat liever alle stress en benedenmaatse behandeling – ook in het onderwijs- om uiteindelijk het bordeaux paspoort na een paar jaren te verkrijgen om richting Noordzee te vertrekken", stelt Nerkust die ook president is van het presidium van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname.

Minister Ramdin zegt dat het bezoek een belangrijk moment is om de banden tussen Suriname en de eilanden te versterken en verschillende vormen van samenwerking te bevorderen. Hij laat optekenen dat het bezoek al geruime tijd in voorbereiding is en van groot belang is voor Suriname. “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het versterken van onze relaties. Aruba en Curaçao zijn landen waarmee we historische en culturele banden hebben die teruggaan tot voor 1975. Het is essentieel dat we deze herbevestigen.” De focus ligt volgens de bewindsman op het verbeteren van handelsrelaties, diplomatiek overleg en gezamenlijke projecten die kunnen bijdragen aan de economische groei van zowel Suriname als de eilanden. Intussen is de regering van Aruba demissionair en er worden dit jaar verkiezingen gehouden.

Advertentie

Thursday 17 October
Wednesday 16 October
Tuesday 15 October