starnieuws

57 personen zijn toegelaten tot het Nationaal Leger

20 Sep, 08:48

Het Nationaal Leger is 57 militairen rijker geworden. Na de Elementaire Algemene Opleiding zijn ze toegelaten tot de gewapende macht. (Foto's: Defensie)
52 mannen en 5 vrouwen hebben met succes de Elementaire Algemene Opleiding (EAO) van het Nationaal Leger afgesloten in de Ayoko Kazerne. De nieuwe militairen zijn verwelkomd in het Nationaal Leger door minister Krishna Mathoera van Defensie. Zij bedankte hen voor de keus die zij hebben gemaakt om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Suriname. 

“De keus om militair te worden getuigt van durf, moed, waardering en willen dienen. Het is een bijzonder en waardig beroep. Willen om desnoods je leven te laten bij het beschermen van land en volk. Ook het ondersteunen van mensen die in nood zijn, getroffen zijn door een ramp…door een rukwind of overstroming…dat wij als militairen als eerste geroepen zijn om de hulp en ondersteuning te bieden aan deze mede-Surinamers”, benadrukte de bewindsvrouw. Zij wees erop dat de nieuwe lichting  in afgelopen periode niet alleen de kennis en vaardigheden van het militair beroep heeft opgebouwd, maar dat ook hun attitude is gevormd. Hiermee zijn niet alleen hun fysieke, maar ook mentale grenzen verlegd.

Luitenant-kolonel Marven van Huisduinen, die momenteel waarneemt als bevelhebber van het Nationaal Leger, stelde dat de nieuwe soldaten in de afgelopen periode uitgedaagd zijn en hierdoor geleerd hebben om te functioneren onder druk, om elkaar te steunen in moeilijke momenten en om de grenzen te verleggen. Naast de nodige basisvaardigheden, zijn zij ook de waarden van discipline, respect en doorzettingsvermogen bijgebracht. “Elke overwinning, groot of klein, heeft bijgedragen aan de persoon die u nu bent. Neemt de lessen en ervaringen die u hier heeft opgedaan mee. Vergeet niet de waarden die u hebt geleerd in praktijk te brengen en blijf streven naar verbetering, zowel als individu als in uw eenheid.”, benadrukte de waarnemend bevelhebber.



Kolonel Justus Hew A Kee, commandant van het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO), merkte op dat de EAO niet makkelijk was vanwege de zware fysieke uitdagingen en eisen. Van de vele sollicitanten, hadden aanvankelijk slechts 61 personen de testen gehaald om de EAO te kunnen volgen. Tijdens de opleiding hebben uiteindelijk vier personen vroegtijdig opgegeven, meldt Defensie. 

“In de afgelopen weken hebben jullie niet alleen geleerd om te vertrouwen op eigen kracht, maar ook op die van je mede rekruten. Jullie hebben de waarde van kameraadschap ervaren. Het belang van samenwerken en het onbreekbare vertrouwen  dat binnen een groep of peloton heerst. De EAO is slechts een fundament waarop jullie verder zullen bouwen. De militaire wereld vraagt naar constante groei, zowel persoonlijk als professioneel. De uitdaging zullen blijven komen, maar met de basis die jullie hier hebben gelegd zijn jullie voorbereid om die uitdaging met vertrouwen aan te gaan”, benadrukte de IDO-commandant. Hij bedankte vooral de instructeurs, de commandant EAO (kapitein Sergio Jubithana) en het ondersteunend personeel voor hun geduld, kennis en toewijding om dit alles mogelijk te maken.

Advertentie