starnieuws

Hezbollah: Aanvallen met ontploffende apparaten overschrijden 'alle rode lijnen'

20 Sep, 06:50

Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah geeft een televisietoespraak. (Screenshot Al Mana)
De leider van Hezbollah heeft gezegd dat bomaanslagen met duizenden pagers en radio's van de Libanese gewapende groep 'alle rode lijnen overschreden'. Hij beschuldigde Israël ervan een oorlogsverklaring af te geven. In een langverwachte toespraak erkende Hassan Nasrallah dat Hezbollah een 'ongekende klap' had gekregen, maar hij zwoer dat het zou blijven vechten en een 'rechtvaardige straf' zou opleggen.

Israël heeft niet gezegd dat het achter de explosies van dinsdag en woensdag zat, waarbij volgens de Libanese autoriteiten 37 mensen omkwamen en 3.000 anderen gewond raakten. Terwijl Nasrallah sprak, veroorzaakten Israëlische gevechtsvliegtuigen supersonische knallen boven Beiroet, wat de toch al uitgeputte bevolking bang maakte. Er waren ook aanvallen in Zuid-Libanon.

Het Israëlische leger zei dat het opereerde om "de terroristische capaciteiten en infrastructuur van Hezbollah te verzwakken" en om "veiligheid te brengen in Noord-Israël".

Elf maanden van grensoverschrijdende gevechten tussen Hezbollah en Israël, aangewakkerd door de oorlog in Gaza, hebben honderden mensen gedood, de meesten van hen Hezbollah-strijders. Aan beide kanten van de grens zijn tienduizenden ontheemd door het conflict.

Hezbollah heeft gezegd dat het handelt ter ondersteuning van de Palestijnse gewapende groep Hamas. Beide worden gesteund door Iran en worden door Israël, het Verenigd Koninkrijk en andere landen als terroristische organisaties bestempeld.

Er waren geen verrassingen in Hassan Nasrallahs televisietoespraak op donderdagmiddag - zijn eerste publieke reactie op de aanvallen met exploderende apparaten die paniek veroorzaakten in heel Libanon en de angst voor een nieuwe grote oorlog tussen Hezbollah en Israël deden toenemen.

Bij een vernederende inbreuk op de veiligheid kwamen 12 mensen om het leven, waaronder twee kinderen, toen piepers die Hezbollah-leden gebruikten om te communiceren, dinsdag bijna gelijktijdig ontploften in het hele land, aldus de Libanese minister van Volksgezondheid. Nog eens 25 mensen kwamen om toen de volgende dag portofoons ontploften.

Rapporten die Libanese en Amerikaanse bronnen citeren, zeiden dat Israëlische inlichtingendiensten waarschijnlijk kleine hoeveelheden explosieven in de apparaten of hun batterijen hadden geplaatst.

"De vijand overschreed alle regels, wetten en rode lijnen. Het kon hem helemaal niets schelen, niet moreel, niet humaan, niet juridisch," zei Nasrallah. "Dit is een bloedbad, een grote agressie tegen Libanon, zijn bevolking, zijn verzet, zijn soevereiniteit en zijn veiligheid. Het kan oorlogsmisdaden of een oorlogsverklaring worden genoemd - hoe je het ook noemt, het is de moeite waard en past bij de beschrijving. Dit was de bedoeling van de vijand", voegde hij toe.

De leider van Hezbollah erkende dat dit een enorme en ongekende klap was voor zijn groep, maar hij hield vol dat het vermogen om te bevelen en te communiceren intact bleef.

Nasrallah's toon was uitdagend en hij beloofde een zware straf. Maar nogmaals, hij gaf aan dat Hezbollah niet geïnteresseerd was in een escalatie van het huidige conflict met Israël.

De grensoverschrijdende aanvallen van de groep, zei hij, zouden doorgaan tenzij er een staakt-het-vuren in Gaza zou komen. Hij voegde eraan toe dat geen moorden of aanslagen inwoners naar Noord-Israël zouden terugbrengen.

Kort voor de toespraak verzamelden menigten Hezbollah-aanhangers zich in de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad om twee leden te begraven die dinsdag waren gedood. Sommige mensen zeiden dat ze geschokt waren door de explosies, maar dat ze vastbesloten waren om zich te verzetten.

Donderdagochtend vuurden Hezbollah-strijders in Zuid-Libanon twee antitankraketten af ​​over de grens, gevolgd door drones.

De Israel Defense Forces (IDF) meldde dat twee Israëlische soldaten zijn gedood en een derde ernstig gewond is geraakt.

De laatste uitwisselingen vinden plaats op een moment dat Israël zegt dat zijn militaire focus is verschoven van Gaza naar de situatie in het noorden.

De IDF meldde donderdag dat zijn stafchef, luitenant-generaal Herzi Halevi, "onlangs de goedkeuring van plannen voor de noordelijke arena heeft afgerond".

Later, tijdens een bijeenkomst van militaire en inlichtingenchefs, zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant: "In de nieuwe fase van de oorlog zijn er aanzienlijke kansen, maar ook aanzienlijke risico's."

"Hezbollah voelt dat het wordt vervolgd en de reeks militaire acties zal doorgaan", voegde hij toe. "Ons doel is om de veilige terugkeer van de noordelijke gemeenschappen van Israël naar hun huizen te verzekeren. Naarmate de tijd verstrijkt, zal Hezbollah een steeds hogere prijs betalen."

Het ​​is niet duidelijk hoe Israël van plan is dit doel te bereiken. Maar berichten eerder deze week suggereerden dat de generaal die verantwoordelijk is voor het Noordelijk Commando van de IDF voorstander was van de oprichting van een door Israël gecontroleerde bufferzone in Zuid-Libanon.

In zijn toespraak noemde Hassan Nasrallah de generaal een dwaas en zei dat een dergelijke stap ernstige gevolgen zou hebben voor Israël.

Advertentie