starnieuws

Brazilië legt vleesverpakkers boete van $ 64 miljoen op

26 Oct, 22:50

Een drone-opname toont een ontbost stuk Amazonegebied in de gemeente Humaita, staat Amazonas, Brazilië waar runderen grazen. (Foto: Reuters)
Het Braziliaanse agentschap voor milieubescherming IBAMA heeft 365 miljoen reais ($ 64 miljoen) aan boetes opgelegd aan veeboerderijen en vleesverpakkers, waaronder 's werelds grootste JBS SA voor het fokken of kopen van vee op illegaal ontbost land in de Amazone.

IBAMA zei dat het 69 eigendommen had geïdentificeerd die 18.000 stuks vee hadden verkocht dat was grootgebracht op ontbost land, en 23 vleesverpakkingsbedrijven die het vee hadden gekocht in de deelstaten Para en Amazonas.

De handhavingsoperatie was gericht op het beteugelen van ontbossing in het Amazonegebied door toezicht te houden op de keten die vee produceert of verkoopt uit illegaal ontboste gebieden, zei IBAMA.

JBS ontkende vee te hebben gekocht van de eigendommen die door IBAMA werden genoemd.

"Geen van de door IBAMA aangegeven JBS-aankopen werd gedaan vanuit gebieden onder embargo", zei het bedrijf. JBS voegde in een verklaring toe dat zijn geospatiale monitoringsysteem ervoor zorgt dat het bedrijf geen dieren verwerft van boerderijen die betrokken zijn bij illegale ontbossing, de invasie van inheemse gebieden of natuurbeschermingsgebieden.

Uitgebreide veeteelt en het kappen van land om hout te verkopen of soja te verbouwen, zorgen voor ontbossing in het Amazone-regenwoud.

Een aantal vleesverpakkers tekende in 2013 toezeggingen met aanklagers, waarin ze overeenkwamen geen vee te kopen van ranches die illegaal waren gerooid of op een zwarte lijst stonden vanwege milieudelicten.

JBS en meer dan een dozijn andere grote landbouwbedrijven hebben ook beloofd om ontbossing uit hun toeleveringsketens te elimineren tegen 2025, inclusief vernietiging die verband houdt met indirecte leveranciers die verkopen aan tussenpersonen die vervolgens verkopen aan vleesverpakkers.

Advertentie
Kuldipsingh NV in alle winkels

Sunday 27 October
Saturday 26 October
Friday 25 October
Thursday 24 October