starnieuws

Petronas start seismisch onderzoek in blokken 63 en 52

09 Oct, 15:41

Petronas begint werkzaamheden in blok 52 in het offshore gebied van Suriname.
Petronas Suriname E&P B.V. (PSEPBV), een dochteronderneming van de Maleisische energiegigant, heeft plannen aangekondigd om een ​​3D-seismische acquisitie uit te voeren in offshore blok 63 en het Ironman Prospect in blok 63/52, Suriname. Dit volgt op de ondertekening van het productiedelingscontract (PSC) tussen PSEPBV en het nationale oliebedrijf Staatsolie in december vorig jaar.

Blok 63 beslaat een oppervlakte van 6.042 vierkante kilometer en ligt ongeveer 173 tot 268 kilometer uit de noordelijke kustlijn van Suriname. Het seismisch onderzoek zal naar verwachting in oktober 2024 beginnen en zal ongeveer 150 dagen duren, volgens de Environmental Impact Study (EIS) die is ingediend bij de Surinaamse overheid. PETRONAS zei dat het project een rasterpatroon van 138 lijnen zal gebruiken, verspreid over een totaal van 11.335,3 lijnkilometers.

PSEPBV wil cruciale gegevens verzamelen over de ondergrondse structuren om het koolwaterstofpotentieel in de regio te evalueren. De seismische acquisitie zal gebruikmaken van een marine streamer-onderzoek met luchtkanonnen en hydrofoons. Deze technologie genereert trillingen die door de ondergrond reizen, waardoor gedetailleerde beelden voor verdere analyse ontstaan.

Volgens de EIS van het project is "de noodzaak van een seismisch onderzoek in het Guyana-Suriname offshore gebied van het grootste belang, vooral gezien de huidige fase van olie- en gasontwikkelingsactiviteiten in de regio."

Het Ironman Prospect, onderdeel van dit onderzoek, richt zich op een Lower Cretaceous Carbonate-spel op een diepte van 4.500 meter True Vertical Depth Below Sea Level (TVDSS), dat zich uitstrekt van Blok 63 tot Blok 52.

PSEPBV benadrukte dat de 3D seismische data-acquisitie cruciaal is voor toekomstige exploratie, ontwikkeling en productie van koolwaterstoffen in Suriname. "Zonder seismische onderzoeken zou de toekomstige exploratie, ontwikkeling en productie van koolwaterstoffen effectief worden stopgezet", schetste de EIS.

Naast Blok 52 exploiteert PETRONAS Suriname ook Blok 48 met een 100% participatiebelang en heeft het een 30% niet-operationeel participatiebelang in het aangrenzende Blok 53, waar de Baja-1 olieontdekking in 2022 werd gedaan.

Advertentie

Wednesday 09 October
Tuesday 08 October
Monday 07 October