starnieuws

Bosbranden in Bolivia verwoesten recordgebied

08 Oct, 14:41

Een persoon knielt terwijl hij ziet hoe zijn huis in Riberalta, Beni, Bolivia, op 3 oktober 2024 door brand wordt verwoest. (Foto: Reuters)
Bosbranden in Bolivia hebben dit jaar meer dan 10 miljoen hectare verwoest, voornamelijk in het tropische oosten van het land, records gebroken voor het ergste brandseizoen ooit en een gebied verschroeid ter grootte van IJsland of Cuba.

De nieuwe cijfers die maandag werden vrijgegeven door de niet-gouvernementele organisatie Tierra Foundation vertegenwoordigen het equivalent van bijna 19 miljoen Amerikaanse voetbalvelden. Branden in de afgelopen maanden hebben Bolivia voorbij verwoestende brandjaren in 2010 en 2019 gestuwd.

Santa Cruz, een rijke landbouwregio in de oostelijke laaglanden van het land nabij Brazilië, is het zwaarst getroffen en is goed voor bijna 7 miljoen hectare van het totaal, gevolgd door het nabijgelegen departement Beni, met 3 miljoen hectare.

"Wat er de afgelopen maanden in Oost-Bolivia is gebeurd, en wat zich ten minste tot oktober zal blijven voordoen, is een ramp van een ongekende omvang in het land," vertelde Juan Pablo Chumacero, onderzoeker bij de Tierra Foundation, aan verslaggevers.

"Deze catastrofe heeft gevolgen voor het leven van duizenden huishoudens, boeren en inheemse mensen, van wie velen ontheemd zijn geraakt door het verlies van hun huizen, gewassen en middelen van bestaan, evenals door de verontreiniging van lucht- en waterbronnen."

Dramatische beelden hebben Bolivianen laten zien die proberen bezittingen te redden uit brandende huizen.

De door de overheid gedeelde cijfers tot september, de meest recente die beschikbaar zijn, telden 4,6 miljoen hectare verbrand bos en 2,3 miljoen hectare grasland. September was veruit de slechtste maand dit jaar.

Gegevens van het Braziliaanse ruimtevaartagentschap INPE tonen aan dat er dit jaar tot 6 oktober 82.117 actieve branden zijn uitgebroken in Bolivia, slechts 1.000 minder dan het volledige jaarrecord in 2010.

De Boliviaanse regering heeft vorige week een nationale ramp uitgeroepen na eisen van lokale autoriteiten, gemeenschapsorganisaties en burgers voor krachtiger ingrijpen.

Wetenschappers zeggen dat hoewel de meeste branden door mensen worden aangestoken, de recente warme en droge omstandigheden door fossiele brandstoffen veroorzaakte klimaatverandering ervoor zorgen dat branden zich sneller verspreiden.

Zuid-Amerika is sinds vorig jaar getroffen door een reeks hittegolven.

Bolivia's branden zijn verergerd door droogte en landontginning in verband met de bloeiende veeteelt en graanproductie.

"2024 zal worden herinnerd als het jaar van de ergste milieuramp in de geschiedenis van Bolivia", voegde Gonzalo Colque, directeur van Tierra Foundation, toe.

Advertentie

Tuesday 08 October
Monday 07 October
Sunday 06 October