starnieuws

IDB financiert rijstverwerkingsbedrijf voor US$ 6 miljoen

07 Oct, 20:57

Binnen tien maanden moet de Jai Kisaan Mill, een modern rijstverwerkingsbedrijf, worden opgeleverd in Nickerie.
In Nickerie zal een modern rijstverwerkingsfaciliteit te Prins Bernhardpolder verrijzen. President Chan Santokhi heeft het startsein gegeven voor de bouw van Jai Kisaan Mill, een rijstverwerkingsfabriek die gefinancierd wordt door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). De werkzaamheden zullen naar verwachting binnen tien maanden worden afgerond. Starnieuws verneemt dat het om een financiering gaat van US$ 6 miljoen.

Naast het startsein voor de Jai Kisaan Mill, woonde president Santokhi ook de lancering van twee andere projecten bij in district Nickerie: de ontsluiting van de rechteroever en de rehabilitatie van infrastructuur voor irrigatie- en drainsystemen in zes waterschappen. Hiervoor wordt US$ 9 miljoen geleend bij IDB. In zijn toespraak benadrukte de president de onderlinge samenhang van deze projecten en hun gezamenlijke bijdrage aan de duurzame ontwikkeling van de landbouwsector in Suriname.

“We zijn begonnen in Wageningen met de aanleg van een 26 kilometer lang kanaal voor irrigatiewater, specifiek voor de rijstsector. Dit is het eerste project. Vervolgens verbeteren we de infrastructuur, logistiek, straten en waterwegen om de productiecapaciteit verder te verhogen. Dit is het tweede project. En vandaag, hier in Nickerie, geven we samen met coöperaties en boerenorganisaties het startsein voor de Jai Kisaan rijstverwerkingsfabriek”, zei Santokhi vrijdag. Hij onderstreepte dat deze drie initiatieven deel uitmaken van een samenhangend beleid gericht op duurzame ontwikkeling, dat nog vele jaren zijn vruchten zal afwerpen voor de landbouwsector in Suriname, bericht de Communicatiedienst Suriname.

President Santokhi verwijst ook de Final Investment Decision (FID) die getekend. "In 2028 beginnen we met de eerste olieproductie, wat zal resulteren in een totaal van 25 miljard Amerikaanse dollar aan inkomsten voor de overheid”. Hij legde uit dat deze ontwikkelingen de algehele situatie in Suriname zullen transformeren, met een stijgende vraag naar rijstproductie en een enorme toename van werkgelegenheid door de olie- en gasindustrie. Het staatshoofd onderstreept het belang dat Nickerie de leidende regio voor rijstproductie blijft, nu met moderne technologie, betere organisatie en coöperatieve structuren. “Onze taak als regering is om deze ondersteuning te bieden, en we zullen dat doen”, concludeerde de president.

Advertentie