starnieuws

Je bent maar een leerkracht

06 Oct, 12:15
Lesgeven is het mooiste vak ter wereld! Wanneer op 5 oktober (internationaal) wordt stilgestaan bij de Dag van de Leraar, is het onnodig te benadrukken welke cruciale rol leerkrachten hebben binnen de samenleving. Zij dragen iedere dag bij aan de ontwikkeling van mensen, ook op persoonlijk vlak. In een veranderende wereld is het laatste misschien van nog groter belang! Onderwijs welke bijdraagt aan de 'totale' mens en de maatschappij derhalve niet alleen (vak) bekwame individuen oplevert, maar meer nog individuen die betere mensen zijn geworden.

Werken met kinderen en hen klaarstomen voor de volgende stap in het leven, is niet de makkelijkste taak ter wereld! Het werk van een leerkracht is mensenwerk vanuit het hart, het kost veel tijd en energie en zit vaak vol uitdagingen! Ondanks alles, zijn leerkrachten dé ene groep mensen die dwars door allerlei omstandigheden, (dagelijks) met een glimlach ervoor zorgen dat kinderen niet alleen (kwalitatief) onderwijs genieten, maar zich tot volwaardige burgers ontwikkelen die hun weg in de samenleving weten te vinden. De impact die leraren iedere dag maken, vieren we daarom absoluut niet met 1 dag! Leerkracht zijn is een ingewikkelde en levenslange verantwoordelijkheid waarvoor niet altijd de juiste waardering wordt ontvangen. Ondanks het verschil welke ze dagelijks maken, zijn zij doorgaans de groep die consequent buiten ogenschouw wordt gelaten bij alle lofuitingen en (geluks)wensen
aan het begin en eind van elk schooljaar. In veel opzichten een vergeten groep, waar wel veel van verwacht wordt!

Je bent maar een leerkracht hoorde ik iemand ooit zeggen. Ik kijk er met andere ogen naar. De positie van leerkracht als strategische groep binnen de samenleving, is onbeschrijflijk! Het gaat veel dieper! Als leerkracht ben je verantwoordelijk voor het 'veilig' stellen van de toekomst! Jouw toekomst! Onze toekomst! Je bent dus niet (zo)maar een leerkracht, je bent dé spil achter de ontwikkeling van mensen die later verantwoordelijkheid moeten dragen. Dat is geen gewone taak!

Aan het begin van het nieuwe schooljaar, breng ik ode en spreek ik de hoop uit dat dat u meer dan ooit gaat beseffen dat u een onmisbare schakel in de keten bent. U bent een bron van motivatie bent waar kinderen (dagelijks) naar uitkijken. U bent in een drukke uitdagende wereld, het luisterend oor waar sommigen zo innig naar verlangen. U bent niet (zo)maar een leerkracht, u bent een geweldige moeder, vader, zus, politie, arts, advocaat, adviseur, bemiddelaar,  inspiratie  en nog zoveel meer voor velen. Dank voor u onbaatzuchtige inzet. U bent gewoon bijzonder! U bent meer dan een superheld! Grantangi!

Een gezegend schooljaar.
Wi mu seti kondre bun!

Nathalie Valpoort

Advertentie