starnieuws

FID sluisdeur die opengegaan is; US$ 50 miljard komt vrij

06 Oct, 01:04
Er is nu een verkeerd hosanna na de FID want het gaat niet om die US$ 10,5 miljard. Er mag wel hosanna zijn want het gaat ergens over. De FID betekent een waterkering voor Suriname. Nu is het overduidelijk en bevestigd dat Suriname commercieel winbare oliereserves heeft en dat er bogo bogo geld gaat komen. Gaat niet om exact hoeveel maar wel veel.
Het gaat dus niet om die US$ 10,5 miljard waar iedereen het over heeft want dat is niet voor Suriname. Dat geld is een investering die de 3 oliemaatschappijen gaan plegen tussen 2024 en 2028 om olie te kunnen te winnen en te verkopen vanaf 2028. 

Dus al die investeringen verdwijnen zowat letterlijk in zee, waar die boringen gaan plaatsvinden en bijna 90% ervan komt niet eens aan wal. Het moet dus niet gaan om die investeringen waar men om moet dansen maar om de opbrengsten van opgepompte olie die gaan binnenstromen na 2028 en die zijn groot. Het is jammer dat de organisaties en autoriteiten, denk aan Staatsolie, Staatsolie Hydrocarbon Institute N.V. (SHI) en het ministerie van NH, niet met een presentatie voor de samenleving komen om die discussie op gang te brengen. 

Ik moet mij wel haasten om te zeggen dat de huidige én de vorige CEO van Staatsolie wel op diverse momenten de samenleving en politiek hebben opgeroepen om de discussie met elkaar te voeren over wat te doen met al dat geld dat gaat komen. Die discussie komt maar niet, althans niet in het openbaar. Binnenskamers hebben politici zeker met elkaar gediscussieerd wie hoeveel nyan gaat maken maar dat is niet wat bedoeld werd met een brede maatschappelijke discussie. Hieronder een 'vingeroefening' om inzichtelijk te krijgen om hoeveel geld het zou kunnen gaan en hopelijk kan dit dienen als input voor verdere verfijning van de cijfers en verdere maatschappelijke discussie. Hierbij ook een open oproep aan Staatsolie, SHI en het ministerie van NH om met die verfijning te komen en de samenleving te informeren middels presentaties en persmomenten.


Uit dit overzicht zien wij dat Suriname over 3 regeertermijnen ongeveer US$ 50 miljard aan inkomsten uit Oil & Gas zal krijgen. Het geld begint al tijdens de volgende regering, in 2028 binnen te stromen. Dat is al over 4 jaar. Een deel van het geld zal uiteraard in het begin naar Oppenheimer gaan maar dat is niets vergeleken bij die US$ 50 miljard.

Hier zie je het belang van het begrijpen van wat op 1 oktober bij de FID is gebeurd namelijk dat Suriname in rap tempo moet gaan nadenken over een ontwikkelingsplan want die US$ 50 miljard moet in die 3 regeertermijnen goed geïnvesteerd worden om Suriname tot een welvarend land te krijgen waar de burgers goede welzijn hebben tot in lengte van dagen. De FID is een game changer in de Surinaamse politiek.

Het maken van een ontwikkelingsplan kost tijd en vraagt om know how en het is geen schande als Suriname toegeeft dat die kennis, know how en ervaring niet aanwezig is in het land. En nu wordt hopelijk voor velen duidelijk waarom mijn continue oproep aan politici om met een visie en plan te komen want dat zal bepalend zijn voor Suriname en niet met dat gekibbel over deze en vorige regering te komen. Er zijn maar nog 8 maanden tot de verkiezingen en er is geen enkele politieke partij die zo’n visie en plan heeft en de meesten hebben ook geen benul hoe zo’n plan tot stand moet komen. 

Het cruciale is dat de volgende regering die over 8 maanden moet aanzitten over bijna US$ 50 miljard zal gaan want je kan er bijna van uitgaan dat de regering die in 2025 aantreedt de wind mee zal hebben en die zal in 2030 verlenging krijgen en mogelijk ook in 2035. Dus het is cruciaal om in mei 2025 voor de meest intelligente en visionaire leider, die een visie en plan heeft en kan uitrollen, te kiezen als trekker van de regering van 2025.

De FID is de sluisdeur die opengegaan is waardoor ongeveer US$ 50 miljard voor Suriname beschikbaar komt. Waar is het ontwikkelingsplan? Wie heeft het?

Hikmat Mahawat Khan


Advertentie