starnieuws

Duizenden protesteren wereldwijd tegen oorlog in het Midden-Oosten

06 Oct, 03:06

Mensen demonstreren tijdens een protest om hun steun te betuigen aan de Palestijnen in Gaza, voorafgaand aan de herdenking van de aanval op 7 oktober, te midden van het conflict tussen Israël en Hamas, in Istanbul, Turkije. (Foto: Reuters)
Duizenden demonstranten gingen zaterdag de straat op in grote steden over de hele wereld om te eisen dat er een einde komt aan het bloedvergieten in Gaza en het bredere Midden-Oosten nu het begin van de Israëlische oorlog in de Palestijnse enclave zijn eerste verjaardag nadert.

Ongeveer 40.000 pro-Palestijnse demonstranten marcheerden door het centrum van Londen, terwijl duizenden zich ook verzamelden in Parijs, Rome, Manilla, Kaapstad en New York City. Er werden ook demonstraties gehouden bij het Witte Huis in Washington, om te protesteren tegen de Amerikaanse steun voor bondgenoot Israël in militaire campagnes in Gaza en Libanon.

Demonstranten op Times Square in New York City droegen de zwart-witte keffiyeh-sjaal en scandeerden slogans als: "Gaza, Libanon, jullie zullen opstaan, het volk staat aan jullie zijde." Ze hielden spandoeken vast met de eis tot een wapenembargo tegen Israël.

Het laatste bloedvergieten in het decennialange Israëlisch-Palestijnse conflict werd ontketend toen Palestijnse Hamas-militanten op 7 oktober 2023 het zuiden van Israël aanvielen, waarbij 1.200 mensen omkwamen en ongeveer 250 mensen als gijzelaars werden genomen, volgens Israëlische tellingen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza heeft de daaropvolgende militaire aanval van Israël op Gaza bijna 42.000 Palestijnen gedood. Het heeft ook bijna alle 2,3 miljoen inwoners van de enclave ontheemd, een hongercrisis veroorzaakt en geleid tot beschuldigingen van genocide bij het Internationale Gerechtshof die Israël ontkent.

"Helaas, ondanks al onze goede wil, neemt de Israëlische regering geen notitie en gaan ze gewoon door met hun wreedheden in Gaza, nu ook in Libanon en Jemen, en waarschijnlijk ook in Iran," zei demonstrant Agnes Kory in Londen. "En onze regering, onze Britse regering, betaalt helaas alleen maar lippendienst en blijft wapens leveren aan Israël," voegde ze toe.

In Londen zwaaiden tegendemonstranten met Israëlische vlaggen terwijl pro-Palestijnse demonstranten voorbijliepen. Er werden 15 arrestaties verricht aan de zijlijn van de protesten, volgens de politie, die niet specificeerde of de gearresteerden tot een van beide groepen behoorden.

In Rome vuurde de politie traangas en waterkanonnen af ​​nadat er gevechten uitbraken. Ongeveer 6.000 demonstranten negeerden een verbod om te marcheren in het stadscentrum voorafgaand aan de herdenking van de Hamas-aanval op 7 oktober.

In Berlijn trok een protest ongeveer 1.000 demonstranten met Palestijnse vlaggen, die scandeerden: "Eén jaar genocide."

Duitse demonstranten bekritiseerden ook wat zij politiegeweld noemden tegen pro-Palestijnse demonstranten. Israëlische aanhangers in Berlijn protesteerden tegen toenemend antisemitisme. Er braken schermutselingen uit tussen de politie en pro-Palestijnse demonstranten.

Het afgelopen jaar heeft de omvang van de moordpartijen en verwoestingen in Gaza geleid tot enkele van de grootste wereldwijde protesten in jaren, waaronder in de VS, waar wekenlang pro-Palestijnse campuskampen werden gehouden.

Voorstanders hebben hun zorgen geuit over alarmerende antisemitische en islamofobe retoriek in sommige protesten en tegenprotesten met betrekking tot het conflict.

Voorstanders van rechten hebben gewaarschuwd voor toenemende bedreigingen tegen moslims en joden over de hele wereld.

Voorstanders van Israël hebben hun belediging geuit over enkele slogans waarvan zij zeggen dat ze het recht van Israël om als natie te bestaan ​​in twijfel trekken. Pro-Palestijnse demonstranten wijzen op geweld, zoals een incident waarbij een menigte in Californië in april een demonstrantenkamp aanviel.

De oorlog in Gaza heeft zich door de regio verspreid en trekt door Iran gesteunde groepen in Libanon, Jemen en Irak aan. Israël heeft de afgelopen weken een campagne in Libanon flink opgevoerd, waarbij honderden mensen omkwamen, duizenden gewond raakten en meer dan een miljoen mensen ontheemd raakten. Israël zegt dat het probeert de Libanese door Iran gesteunde Hezbollah-militanten te ontmantelen.

Iran heeft deze week een spervuur ​​van raketten op Israël afgevuurd, waarop Israël nog niet heeft gereageerd. Israëlische operaties zijn ook geëscaleerd in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever sinds het begin van de oorlog in Gaza.

In Parijs zei de Libanees-Franse demonstrant Houssam Houssein: "We vrezen een regionale oorlog, omdat er op dit moment spanningen zijn met Iran, en misschien met Irak en Jemen." Houssein voegde toe: "We moeten de oorlog echt stoppen, want het is nu ondraaglijk geworden."

Israël heeft te maken gehad met brede internationale veroordeling vanwege zijn acties in Gaza, en nu vanwege zijn bombardementen op Libanon. Premier Benjamin Netanyahu zegt dat zijn regering actie onderneemt om een ​​herhaling van de aanval van 7 oktober door Hamas te voorkomen en Washington zegt dat het Israëls recht op zelfverdediging steunt.

Amerikaanse overheidsinstanties waarschuwden vrijdag dat de herdenking van Hamas' aanvallen op 7 oktober individuen kan motiveren om geweld te gebruiken. Ambtenaren in sommige staten, waaronder New York, verhoogden de veiligheidsmaatregelen uit voorzorg.

In Manilla botsten activisten met de oproerpolitie nadat ze werden geblokkeerd om een ​​demonstratie te houden voor de Amerikaanse ambassade in de Filipijnse hoofdstad tegen Washingtons steun voor Israël.

Internationale diplomatie, gesteund door de VS, heeft tot nu toe geen staakt-het-vuren-deal in Gaza kunnen sluiten. Hamas wil een overeenkomst die de oorlog beëindigt, terwijl Israël zegt dat de strijd alleen kan stoppen als Hamas is uitgeroeid.

Er werden meer demonstraties over de hele wereld verwacht in het weekend.

Advertentie