starnieuws

Herdenking 7 oktober: Oproepen tot staakt-het-vuren in Gaza, Libanon

07 Oct, 18:08

Schoolkinderen nemen deel aan een demonstratie om te protesteren tegen de genocide van Israël op Palestijnen in Gaza, in Karachi, Pakistan. (Foto: AP)
Tienduizenden mensen hebben zich over de hele wereld verzameld en opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza en Libanon, nu de genocide van Israël op Palestijnen een jaar duurt. Maandag verzamelden demonstranten zich in tientallen steden om de eerste verjaardag van de door Hamas geleide aanval op Israël te herdenken, terwijl Israëlische troepen hun operaties in Gaza en Libanon voortzetten, wat de angst voor een bredere regionale oorlog doet toenemen.

In Nieuw-Zeeland botsten pro-Palestijnse demonstranten, die zich maandag verzamelden voor de publieke omroep TVNZ in Auckland en een staakt-het-vuren eisten, met aanhangers van een extreemrechtse fundamentalistische christelijke groep, Destiny Church.

Volgens The New Zealand Herald waren 35 politieagenten ter plaatse om de rivaliserende groepen uit elkaar te halen. Eén demonstrant werd met pepperspray bespoten toen de politie probeerde de commotie te doorbreken die oversloeg naar de weg bij TVNZ, aldus het rapport.

Eerder op maandag zei premier Christopher Luxon dat Nieuw-Zeeland zal blijven oproepen tot een staakt-het-vuren, terughoudendheid en de-escalatie, "niet voor vergelding en represailles".

"Er is gewoon geen militaire actie die regionale spanningen en conflicten zal verminderen", zei Luxon, die opriep tot een "tweestatenoplossing" om het conflict te beëindigen.

In Australië verzamelden zich menigten buiten de grootste moskee van het land in Lakemba, een buitenwijk van Sydney, voor een middagbijeenkomst.

Deelnemers werden zwaaiend gezien met Palestijnse vlaggen en staand op het trottoir en de straat die voor het evenement was afgezet, aldus de krant The Sydney Morning Herald.

Mensen in Pakistaanse steden hielden ook bijeenkomsten en demonstraties om solidariteit te betuigen met Palestijnen op de eerste verjaardag van de Israëlische genocidale oorlog in Gaza.

Verschillende politieke en religieuze groepen organiseerden een reeks evenementen in de commerciële hoofdstad Karachi, Lahore, Peshawar, Quetta, Faisalabad, Multan, Sargodha, Hyderabad en andere steden.

Duizenden burgers, waaronder studenten, vrouwen en kinderen, kwamen uit hun huizen, kantoren en scholen om deel te nemen aan de demonstraties.

Er werd ook een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Indiase hoofdstad New Delhi, waar tientallen deelnemers liederen zongen en leuzen riepen tegen de oorlog in Gaza.

Later op maandag staan ​​er nog meer wake, ceremonies en protesten gepland na een weekend met soortgelijke evenementen over de hele wereld.

In de Indonesische hoofdstad Jakarta verzamelden zich zondag meer dan 1.000 pro-Palestijnse demonstranten voor de Amerikaanse ambassade, met de eis dat Washington zou stoppen met het sturen van wapens naar Israël.

In Marokko verzamelden zich tienduizenden demonstranten in de hoofdstad Rabat, zwaaiden met Palestijnse vlaggen en riepen op om de diplomatieke banden met Israël te verbreken, die het koninkrijk in 2020 normaliseerde.

Duizenden marcheerden ook ter ondersteuning van Gaza en Libanon in steden in Turkije, waaronder Istanbul en Ankara.

In het Vaticaan riep paus Franciscus op tot een "onmiddellijk staakt-het-vuren" in Gaza en Libanon, waarbij hij waarschuwde voor het risico van een "nog grotere oorlog".

Duizenden mensen marcheerden zaterdag ook door Times Square in New York, sommigen met foto's van mensen die omkwamen bij het militaire offensief van Israël in Gaza. In Washington, DC, stak een man zichzelf in brand toen meer dan 1.000 mensen demonstreerden voor het Witte Huis, waarbij ze een einde eisten aan de Amerikaanse militaire hulp aan Israël.

Afgelopen weekend werden ook marsen gemeld in verschillende Europese steden.

Advertentie