starnieuws

Haïtiaanse premier zoekt steun na bendemoord

07 Oct, 09:44

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: width

Filename: views/nieuwsitem_view.php

Line Number: 6

px" >

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: width

Filename: views/nieuwsitem_view.php

Line Number: 11

px" />
De Haïtiaanse premier Garry Conille bezoekt slachtoffers van bendeaanvallen in een ziekenhuis in Saint-Marc, Artibonite, Haïti. (Foto: Reuters)
De Haïtiaanse premier Garry Conille is zaterdag op reis gegaan naar de Verenigde Arabische Emiraten en Kenia om veiligheidshulp te zoeken na een van de dodelijkste bendeaanvallen in het Caribische land in de afgelopen jaren. Haïti wankelt nadat leden van de Gran Grif-bende donderdagochtend de stad Pont-Sonde in de westelijke regio Artibonite bestormden, waarbij minstens 70 mensen omkwamen, waaronder baby's, en meer dan 6.000 inwoners op de vlucht sloegen.

Het bloedbad veroorzaakte een brede schok, zelfs in een land dat gewend is geraakt aan uitbarstingen van geweld en waar de nationale politiemacht onderbezet en onderbewapend is.

"Zoals u kunt zien, worden we op verschillende fronten aangevallen", zei Conille op een persconferentie vóór de reis.

Vorige week heeft de Veiligheidsraad van de VN nog een jaar een internationale veiligheidsmacht geautoriseerd die de lokale politie moet helpen bendes te bestrijden en wet en orde te handhaven.

Tot nu toe heeft de missie weinig vooruitgang geboekt bij het helpen van Haïti om de orde te herstellen met slechts ongeveer 400 voornamelijk Keniaanse politieagenten ter plaatse.

"Een van de doelen van deze reis is om naar Kenia te gaan om met president Ruto te bespreken hoe we de inzet van restanten van de Keniaanse troepen zo snel mogelijk kunnen versnellen om de nationale politiemacht te blijven ondersteunen," zei Conille.

Conille zei dat hij met zijn ambtgenoot in de Verenigde Arabische Emiraten zou bespreken "hoe we regelmatige stromen kunnen vinden om de Haïtiaanse nationale politie te helpen bij het bestrijden van de veiligheid."

Vrijdag bezocht Conille, geflankeerd door zwaar bewapende politie, patiënten in een ziekenhuis die werden behandeld voor verwondingen van de aanval van donderdag. Hij beloofde dat er versterkingen onderweg waren vanuit de hoofdstad Port-au-Prince.

Een woordvoerder van de nationale politie van Haïti vertelde Reuters vrijdagavond dat de politiechef die verantwoordelijk is voor de afdeling Artibonite was vervangen.

Volgens veiligheidsanalisten is Gran Grif de grootste bende in de afdeling Artibonite van Haïti. De regio herbergt veel van de rijstvelden van Haïti.

De leider van de bende, Luckson Elan, zei dat de aanval een vergelding was voor burgers die passief bleven terwijl de politie en burgerwachten zijn soldaten doodden.

De moorden van deze week waren het laatste teken van een verergerend conflict in Haïti, waar gewapende bendes het grootste deel van Port-au-Prince controleren en zich uitbreiden naar nabijgelegen regio's, honger aanwakkeren en honderdduizenden dakloos maken. De beloofde internationale steun blijft nog steeds achter en nabijgelegen landen hebben migranten terug naar het land gedeporteerd.

Het aantal mensen dat door het conflict intern ontheemd is geraakt, is inmiddels gestegen tot boven de 700.000, bijna een verdubbeling in zes maanden.

Advertentie
Kuldipsingh NV

Monday 07 October
Sunday 06 October
Saturday 05 October