starnieuws

Guyana en Brazilië stuwen offshore-investeringen op

06 Oct, 16:05

Offshore van buurland Guyana en Suriname.
Guyana en Brazilië leiden een enorme investeringsgolf in de offshore-oliesector van Zuid-Amerika en zijn goed voor een aanzienlijk deel van de 189 miljard dollar aan conventionele greenfield-kapitaaluitgaven van de regio tussen 2020 en 2030, volgens Rystad Energy.

Rystad zei dat meer dan 70% van de levering van conventionele olievelden in deze periode afkomstig zal zijn van offshore-projecten, versterkt door het gebruik van drijvende productie-, opslag- en losschepen (FPSO's).

Met drie offshore-ontwikkelingen die al gaande zijn, komen er in Guyana ook nog eens drie: Yellowtail, Uaru en Whiptail. Een zevende ontwikkeling - Hammerhead - wordt momenteel overwogen.

Guyana en Brazilië zijn ook de drijvende kracht achter 30% van de wereldwijde onderzeese boominstallaties tot 2030. De landen zijn ook goed voor een deel van de FPSO-toekenningsmarkt dit decennium. Het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras had plannen aangekondigd om in vijf jaar tijd 18 FPSO's toe te voegen. Drie zijn al geleverd.

Sanctioneringsactiviteiten blijven van vitaal belang voor toekomstige productie, waarbij verwacht wordt dat Zuid-Amerika een sterk momentum zal behouden in definitieve investeringsbeslissingen (FID's) tot 2030.

"Naast Guyana en Brazilië, is Suriname ook bezig met het onlangs goedgekeurde US$ 10,5 miljard Gran Morgu-veld, dat in 2028 met de productie moet beginnen", merkte Rystad op.

Gran Morgu zal 220.000 vaten per dag produceren. Het veld zal naar verwachting ongeveer 750 miljoen vaten olie bevatten.

Advertentie