starnieuws

Asabina: Minder koopkrachtverlies; geen versterking

09 Oct, 07:40

Ronnie Asabina, fractieleider van de BEP. (Beeld: DNA TV)
BEP fractieleider Ronnie Asabina deelde dinsdag in De Nationale Assemblee mee dat per juni het loon van de laagste ambtenaar bij de overheid SRD 4.600 was, lager dan het minimumloon. Per juli, na de salarisaanpassing is het bedrag gestegen naar SRD 5.290. In januari na de incorporatie van de 'koopkrachtversterking' van SRD 3.500 en nog 5% salarisverhoging gaat het loon van de laagste ambtenaar naar SRD 10.000. Asabina merkte op dat rekening moet worden gehouden met diverse zaken, zoals de koers die nu aan het stijgen is. Deze is al boven de SRD 32.00 voor de US-dollar.

In behandeling waren vier wetten die te maken hebben met de rechtspositie van de rechterlijke macht en geldelijke voorzieningen van de regering en De Nationale Assemblee. Hij benadrukte de geldontwaarding en de stijging van de prijzen. Vóór het aantreden van deze regering in juli 2020, kostte een ei SRD 1. Vandaag de dag moet er SRD 11 worden neergeteld. Het gaat om een stijging van 1.000%.

Er kon getankt worden voor SRD 6,75 per liter bij de pomp. Nu is het in de orde van SRD 40. Dit is een stijging van meer dan 500%. Een gascylinder kostte SRD 45, nu moet er ruim SRD 300 worden betaald. Voor een busrit werd SRD 1,75, nu wordt SRD 15. Ook de stroomrekening is gestegen. Het leven van alle dag is veel duurder geworden voor de burgers. Asabina praat daarom niet over een koopkrachtversterking, maar van minder koopkrachtverlies.

Advertentie

Wednesday 09 October
Tuesday 08 October
Monday 07 October