starnieuws

Minister Somohardjo: Onderga zwaarste politieke storm

08 Oct, 18:19

Minister Bronto Somohardjo geeft uitleg over zijn status. (Beeld: DNA)


Bronto Somohardjo is nog steeds minister van Binnenlandse Zaken. Hij heeft in De Nationale Assemblee vanmiddag kort uitgelegd wat zijn positie is op dit moment: "De president heeft mij gisteren niet ontslagen. Ondanks zware politieke druk heeft hij mij niet direct ontslagen. Hij heeft mij om aanvullende informatie gevraagd. En dat heb ik vandaag gestuurd en ik geloof dat dat genoeg zal zijn." Somohardjo benadrukt dat het om een politieke aanval gaat en dat hij weet wie de veroorzaker is van "deze zware storm".

De afwezigheid van Somohardjo in het parlement maandag zorgde voor meer gegons. Voordat hij de vragen over de wetten beantwoorde deelde de minister mee: "Ik ben inderdaad nog in functie, ik ben inderdaad nog minister van Binnenlandse Zaken. I live to fight another day. Mi kant'o ma' mi de ete." Hij bedankt iedereen voor de ondersteuning "ook degenen die niet van mij houden."  Hij benadrukt dat er nog steeds op hem gerekend wordt: "Ik heb een dikke huid en zal het vertrouwen niet schaden."

Somohardjo: "Ik bevind mij in de zwaarste politieke storm. Het komt niet door de aantijgingen want die kan ik weerleggen. Het is zwaar omdat ik weet vanwaar de storm komt. Omdat ik weet uit welke hoek het komt. En dat is teleurstellend. Politiek kan mooi zijn. Mooi wanneer je het juiste beleid voert en daardoor veel mensen kan helpen. Maar politiek kan ook door hebzucht, door de drang naar macht of de drang naar het behoud van macht, lelijk zijn. En op dit moment is deze politieke storm waar ik in zit, erg lelijk."

De bewindsman deelt mee dat president Chan Santokhi hem "niet direct" heeft ontslagen. Hij gaat ervan uit dat de informatie die hij aan de president heeft verstrekt genoeg zal zijn om in functie te blijven. Somohardjo geeft aan: "Ik begrijp dat de veroorzaker van de storm stukken heeft gegeven aan leden van de oppositie om ze in de vergadering te brengen. Alleen en enkel om de president onder druk te zetten. Ik heb de oppositie gezegd om het te brengen. Want ik heb geen boter op mijn hoofd. Weet je wat ze mij hebben gezegd? Bronto, we gaan ons niet voor het karretje laten spannen. Ik ben ze daar dankbaar voor."

Somohardjo: "Mijn huid is dik. Nog net niet zo dik als van die olifant. Maar het is een zware politieke storm. Had niet verwacht uit welke hoek het zou komen. Maar ik zeg u ook eerlijk dat ik hulp heb gehad van mensen van wie ik het niet had verwacht. Mijn huid is dik. Alhamdulillah (prijs God) voor alles, voor het goede, voor het slechte. En zoals Papa Touwtjie eens zei: Oh Gado, yep' mi fu sabi mi mati want mi feyanti mi sabi 'ba."

Advertentie