starnieuws

Simons: Politiek systeem MOET veranderen

21 Sep, 00:00

Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van de NDP, wil dat de politiekvoering in het land moet veranderen. Corruptie moet streng worden bestreden. (Foto's: René Gompers)
NDP voorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft tijdens de drukbezochte kadermeeting in Ocer vrijdagavond benadrukt dat het politieke systeem moet veranderen. Er moet eerlijk bestuur komen. Zij is ingenomen mee dat de algemene ledenvergadering eerder op de middag mandaat heeft gegeven aan het hoofdbestuur om te komen tot vaststelling van de ethische en gedragscode voor de partij. Het land Suriname moet op de eerste plaats komen, boven persoonlijk en partijbelang.

Simons beseft dat het een lange weg zal zijn om het veranderingstraject te realiseren, "maar ook bij een reis van 1.000 kilometer moet de eerste stap gezet worden". Zaken die heel lang scheef gegroeid zijn, zullen niet van de ene op de andere dag veranderen. Zij deed een oproep niet alleen aan de NDP maar aan heel Suriname om ondersteuning te geven aan goed en eerlijk bestuur. Één partij alleen zal dat niet kunnen doen.


Er moet op een andere manier het bestuur van het land gevoerd worden. Als dat niet gebeurd, zal al het geld dat 'oil and gas' opbrengt verdwijnen naar twintig families die 70 generaties lang verzorgd zijn, terwijl de rest doodgaat. Daar zijn voorbeelden van in andere landen. Het systeem van politiek voeren moet veranderen, benadrukte de NDP voorzitter. De verandering moet in het eigen huis beginnen. Het is een moeilijke opdracht, maar het zal het land helpen om uit de draaikolk te komen van "we hebben iets en we verliezen weer".

Als in Suriname welvaart en welzijn voor eenieder moet zijn, dient er een behoorlijk bestuur te komen en zero tolerance voor corruptie moet worden ingevoerd. Niemand mag zich gelden van de Staat toe-eigenen. Die persoon zal te maken hebben met de procureur-generaal, maar wel geen politieke pg. "We kennen ook de politieke vervolging in het land". Corruptie en ongebreidelde hebzucht moeten worden bestreden. Dat kost volgens Simons durf en moed. Suriname is een rijk land, maar het volk pinaart. Dit moet ophouden. "A systeem musu kenki".

Advertentie

Saturday 21 September
Friday 20 September
Thursday 19 September
Wednesday 18 September