starnieuws

VHP voor één volk, één natie; verbroederingsidealen

21 Sep, 00:57
Op 21 september gedenken wij in Suriname de Dag van de Nationale verbroedering en Eenheid. Een dag die ingesteld is in 2020 en die samenvalt met de geboortedag van de oprichter tevens eerste voorzitter van de VHP, mr. Jagernath Lachmon. Deze dag valt eveneens samen met de Internationale Dag van de Vrede.

Mr. Lachmon, die gedurende zijn actieve politieke carrière zich bijzonder heeft ingezet voor de ontwikkeling van Suriname, was een grote voorstander van vredige en harmonieuze co-existentie tussen de verschillende bevolkingsgroepen in ons land. Reeds in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw, besefte Lachmon dat het voor de ontwikkeling van ons land van essentieel belang was dat de verschillende etnische en culturele groeperingen in ons land constant met elkaar en naast elkaar in vrede leefden. Dit ondanks de grote culturele verschillen.

Ons land bestaat namelijk uit verschillende bevolkingsgroepen, die allen een eigen identiteit en cultuur erop na houden. Politieke leiders moeten er alles aan doen om de harmonie tussen de groepen te behouden en te bevorderen. Deze vorm van politiekvoering ook wel de “verbroederingspolitiek” genoemd, kan zonder meer als één van de grootste verdiensten van Lachmon aangemerkt worden.

De kerngedachte achter de verbroederingspolitiek was, dat één bevolkingsgroep nooit zou mogen regeren over de andere groepen en dat er binnen de regering altijd gezocht moet worden naar een balans tussen de verschillende groepen. Hoewel de meeste politieke partijen waaronder ook de VHP, anno 2024 een multi-etnisch karakter hebben, is gedachte van verbroedering en eenheid nog steeds erg actueel. We worden namelijk nog steeds dagelijks geconfronteerd met personen en groepen die bewust trachten etniciteit in te zetten voor eigen persoonlijk gewin.

Met name op de sociale media worden er vaker bewust uitspraken gedaan, dan wel berichten gelanceerd die een diepe raciale ondertoon bevatten en die absoluut onaanvaardbaar zijn voor de tijdsgeest waar wij in leven. De VHP acht het dan ook van groot belang dat deze dag van Nationale verbroedering en Eenheid de komende jaren gecontinueerd en beleefd wordt, waarbij de idealen van Mr. Lachmon ons als leidraad mogen dienen.

Alleen wanneer wij ons daadwerkelijk gaan opstellen als één volk en één natie ondanks onze etnische en culturele verschillen, zullen we daadwerkelijk ons land naar grotere hoogte kunnen tillen. De VHP roept dan ook iedere waarachtige Surinamer op om op deze bijzondere dag na te gaan hoe u op uw eigen wijze in het dagelijks leven bijdraagt aan verbroedering en eenheid. Wees zelf leidend in uw omgeving, geef het goede voorbeeld opdat anderen ook uw voorbeeld mogen volgen. Immers de kracht en schoonheid van onze natie ligt juist in haar diversiteit en verscheidenheid en dat moeten wij koesteren als één van onze meest waardevolle bezittingen.

De VHP doet verder een beroep op u allen, laten wij u op deze bijzondere dag die door de Verenigde Naties uitgeroepen is tot de Internationale Dag van de Vrede, stil staan bij het belang van vrede binnen onze maatschappij. Er zijn in de wereld om ons heen nog steeds heel veel plekken waar vrede slechts een ideaal is en geen realiteit. Laten wij dankbaar zijn dat wij in ons land in vrede met elkaar leven en laten we er alles aan doen deze vrede te behouden, want pas als het er niet meer is besef je hoe waardevol het is. Tot slot feliciteert de VHP de totale Surinaamse samenleving met de dag van Nationale verbroedering en Eenheid en de met de Internationale dag van Vrede.

Advertentie