starnieuws

47e Caricom staatshoofdenvergadering start vanmiddag

28 Jul, 16:23

President Chan Santokhi tijdens een voorbereidende vergadering voordat de Caricom staatshoofdenvergadering van start gaat in Grenada. (Foto: Kabinet van de President)
Om 17:00 uur vindt de openingsceremonie plaats van de 47e  Caricom-staatshoofdenvergadering. Daarvoor is het naambord van een Caricom-rotonde onthuld. De rotonde, welke in Grenada bekendstaat als True Blue, wordt hernoemd tot de Caricom-Rotonde. Dit ter herdenking aan het 50-jarig bestaan van de Caricom en de 50e onafhankelijkheidsviering van Grenada dit jaar. Vanmorgen heeft president Chan Santokhi de agenda met zijn delegatie besproken ter voorbereiding op de activiteiten die zo aanstonds van start zullen gaan.

Tijdens de openingsceremonie in de Charter Hall van de St. George’s Universiteit, worden de talenten van Grenada en een speciaal optreden in het kader van het 50-jarig bestaan van het land gepresenteerd aan de staatshoofden en hun delegaties. De nieuwe voorzitter van de Caricom, prime-minister Dickon Mitchell van Grenada; de aftredende voorzitter, president Mohamed Irfaan Ali van Guyana en de secretaris-generaal van Caricom, Carla Barnett, zullen het publiek toespreken. 

Curaçao wordt staande de ceremonie formeel toegelaten als lid van de CARICOM. Tevens zullen de legendarische Guyanese cricketspeler, Sir Clive Hubert Lloyd en de typische Jamaicaanse regionalist,  Roderick Rainford, voormalig secretaris-generaal van Caricom, een special award ontvangen, n.l. de Orde van de Caribische Gemeenschap, meldt de Communicatiedienst Suriname. 

President Santokhi heeft zijn delegatieleden, zoals gebruikelijk bij elke buitenlandse missie, de nodige instructies en richtlijnen gegeven om ervoor te zorgen dat deze deelname aan de Caricom-missie zo succesvol mogelijk verloopt. Hij benadrukte de punten die van belang zijn voor Suriname en die zeker tijdens de verschillende sessies aangehaald zullen worden. De president haalde onder andere aan te zullen benadrukken- het visumbeleid van Suriname, technische bijstand zoals capaciteitsversterking, maar ook  investeringskansen voor ons land. Hij had het ook over voedselveiligheid, bescherming van de kust als gevolg van klimaatverandering en de ontwikkelingen op het gebied van olie en gas. Verder wil het staatshoofd zich sterk maken voor effectieve havenbeheersfaciliteiten, verdere digitalisering van de overheid en digitale network en camerasystemen die de veiligheid in ons land moeten waarborgen.

Maandag starten de reguliere sessies. Er is allereerst een ontmoeting gepland met de Canadese minister van Internationale Ontwikkeling, Ahmed Hussen. Daarna beginnen de reguliere business sessies, privé besprekingen en een retreat voor de staatshoofden. Dinsdag vangt de dag aan met het planten van bomen, waarna het tweede blok van de zakelijke besprekingen aanvangt. Na deze business meeting keert de Surinaamse delegatie weer terug naar Suriname.

Advertentie