starnieuws

Brazilië onderzoekt ijsvorming bij vliegtuigcrash

08 Sep, 07:08

Bij de vliegtuigcrash in vliegtuigcrash in Vinhedo, Sao Paulo in Brazilië kwamen alle 62 inzittenden om het leven. (Foto: Reuters)
Een voorlopig rapport over de crash van een vliegtuig in augustus in Brazilië vond tekenen van ijsvorming op het vliegtuig, maar geen definitieve oorzaak voor het ongeluk, meldde het Centrum voor Onderzoek en Preventie van Luchtvaartongelukken (Cenipa) van het land op vrijdag.

Het document wees erop dat ijsvormingsdetectoren waren geactiveerd op het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Voepass. Een Cenipa-functionaris vertelde op een persconferentie dat cockpitopnames lieten zien dat de copiloot zei dat er "veel ijsvorming" was tijdens de vlucht.

Volgens onderzoekers duidt die opmerking erop dat het de-icing-systeem van het vliegtuig mogelijk is uitgevallen, maar Cenipa zei dat die informatie nog moet worden bevestigd.

Drie door Reuters geïnterviewde experts suggereerden dat ijsvorming een rol zou kunnen hebben gespeeld bij de crash, maar drongen aan op voorzichtigheid omdat het rapport voorlopig is en ongelukken door meerdere factoren worden veroorzaakt.

Het ATR-72-vliegtuig van de lokale luchtvaartmaatschappij Voepass draaide oncontroleerbaar voordat het op 9 augustus naar de grond stortte, waarbij alle 62 inzittenden omkwamen.

Volgens Cenipa zal het onderzoek naar de crash waarschijnlijk meer dan een jaar duren. De Amerikaanse luchtvaartveiligheidsexpert Anthony Brickhouse zei: "Alles wat ik vandaag in het rapport heb gelezen, is consistent met ijsvorming, maar ongelukken worden zelden veroorzaakt door één enkele gebeurtenis."

Volgens functionarissen werden er waarschuwingen voor snelheidsverlies geactiveerd, maar de bemanning van de ATR heeft nooit een noodsituatie uitgeroepen voordat het vliegtuig naar de grond stortte.

Functionarissen van Cenipa zeiden vrijdag ook dat het hen nog steeds onduidelijk is waarom een ​​vliegtuig met alle benodigde certificeringen de controle verloor en viel. "Wat we weten, is dat het vliegtuig vloog in een gebied met ernstige ijsvorming," zei luitenant-kolonel Paulo Froes.

De luchtvaartmaatschappij zei in een verklaring dat het rapport bevestigde dat het vliegtuig en de piloten correct waren gecertificeerd, en dat de vereiste systemen van de ATR in werking waren. Het voegde eraan toe dat het bedrijf zou blijven meewerken aan de onderzoeken.

Advertentie