starnieuws

India ondersteunt Surinaamse markoesa sector

28 Jul, 14:30

De ministers Albert Ramdin (Bibis) en Parmanand Sewdien (LVV) op de foto met de Indiase delegatie en andere betrokkenen. (Foto: CDS)
India zal Suriname helpen om de markoesa productie een verdere boost te geven. De ondersteuning omvat het verstrekken van machinerieën, technologie, training en onderhoud van de machines voor een periode van maximaal vijf jaar, met een schenkingsbedrag van US$ 1 miljoen per Caricomland. Afgelopen week was er een delegatie van NABARD Consultancy Services (NABCONS), in opdracht van de regering van India, op werkbezoek. De eerste commerciële productieactiviteiten zijn gepland voor maart 2025.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) en de ambassade van India hebben in samenwerking met Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de nodige voorbereidingen getroffen voor een succesvolle invulling van dit werkbezoek. Het doel was de levensvatbaarheid te onderzoeken voor de opzet van een verwerkings- en verpakkingsunit voor markoesa, met een capaciteit van 1 ton per uur. Dit initiatief maakt deel uit van de samenwerking tussen de Caricom en India en beoogt verschillende effecten, zoals werkgelegenheid, importsubstitutie, exportpromotie en een positieve bijdrage aan de betalingsbalans en nationale begroting.

Tijdens een Caricom-meeting in april 2023 in Guyana, heeft de minister van Buitenlandse Zaken van India, Subrahmanyam Jaishankar, toegezegd om elk Caricom-partnerland te ondersteunen bij hun sectorontwikkelingsbeleid voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Tijdens het werkbezoek heeft het team van NABCONS, dat onder leiding stond van Haragopal Yandra, Chief Operating Officer, alle nodige ondersteuning gekregen. LVV heeft alle relevante informatie over markoesa als prioriteit doen toekomen en benadrukt dat het om gewas gaat met een wereldwijde vraag en relatief snelle productiemogelijkheden. Daarnaast zijn besprekingen gevoerd met relevante stakeholders, zowel overheidsgerelateerde- als private organisaties, en zijn veldbezoeken afgelegd om de benodigde data te verzamelen voor planning van de vereiste machines, inclusief afvalbeheer.

NABCONS presenteerde de bevindingen en aanbevelingen tijdens een verslag aan de ministers Albert Ramdin van BIBIS Parmanand Sewdien van LVV alsook de betrokken technische functionarissen bij het project. De aanbevelingen omvatten, onder andere, het aanwijzen van een verantwoordelijke organisatie voor de bedrijfsactiviteiten, het ‘foodgrade’ inrichten van de verwerkingsunit, het benutten van marktkansen voor de afzet van pulp via verzekerde arrangementen, het uitbreiden van de areaalaanplantingen en het bieden van aantrekkelijke kredietfaciliteiten aan boeren.

De consultants hebben volgens Bibis hun bewondering uitgesproken voor de indrukwekkende ontwikkeling die Suriname heeft laten zien in de sector na Covid-19 en voorspellen verdere groei. Met de reeds genomen maatregelen door het  LVV, zoals trainingen aan boeren, kredietfaciliteiten en een pilotproject voor markoesa bij FAI in Saramacca, verwachten zij een ‘Passion Fruit Revolution in Suriname’. Deze ontwikkeling zal leiden tot een efficiënt opgezette entiteit met voldoende aanvoer van grondstoffen, garanties voor levering en concurrerende prijzen, optimale benutting van de machines en voldoende productie voor zowel de lokale als exportmarkt tegen concurrerende prijzen, wat een robuuste impact op de nationale economie zal hebben.

Suriname is een van de drie landen waar dit initiatief zal worden uitgevoerd. Het NABCONS-team heeft vorige week ook veldbezoeken gebracht aan St. Vincent and the Grenadines en Trinidad and Tobago, waar vergelijkbare voorstellen voor sectorontwikkeling in de agrarische sector, met andere producten, zijn ingediend.

Momenteel worden voorbereidingen getroffen om het Memorandum van Understanding voor dit project te ondertekenen, waarna uitvoering van Supply of Machinery for Processing and Packaging of Passion Fruit duurzaam van start kan gaan.

Advertentie