starnieuws

Yellen lanceert Amazonebekken initiatief tegen natuurcriminaliteit

28 Jul, 03:07

Een machine wordt vernietigd en verbrand tijdens een operatie tegen illegale goudwinning in het Urupadi National Forest Park in het Amazone-regenwoud. (Foto via Reuters)
De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, lanceerde zaterdag een nieuwe inspanning met regeringen van het Amazonebekken om illegale financiering te ontregelen die natuurcriminaliteit aanwakkert, waaronder illegale kap van bomen en andere planten, het mijnen van mineralen en het verhandelen van wilde dieren.

Yellen zei dat het initiatief gericht is op het vergroten van de samenwerking tussen ministeries van Financiën, wetshandhavingsinstanties en andere entiteiten uit Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en de Verenigde Staten, om de training te verbeteren om illegale financiële netwerken in de regio te detecteren.

De inspanningen kunnen leiden tot sancties tegen verantwoordelijke groepen, waardoor ze worden afgesneden van het op dollars gebaseerde financiële systeem, zei Yellen bij de aankondiging van de samenwerking in Belem, de Braziliaanse Amazone-poortstad die in 2025 de COP 30-klimaatconferentie zal organiseren.

"Wereldwijd wordt geschat dat natuurcriminaliteit jaarlijks honderden miljarden dollars aan opbrengsten genereert en vaak gepaard gaat met misbruik van het Amerikaanse financiële systeem," zei Yellen, eraan toevoegend dat dergelijke handel de ecologische balans van het Amazone-regenwoud, de bestaansmiddelen van lokale gemeenschappen en nationale economieën in de regio verstoort.

Het Amazon Region Initiative Against Illicit Finance zal proberen training, samenwerking en informatie-uitwisseling te stimuleren om wetshandhavings- en financiële instanties in staat te stellen witwasonderzoeken uit te voeren tegen transnationale criminele organisaties, drugskartels en andere groepen.

De VS en Brazilië zullen in de komende maanden een regionale bijeenkomst organiseren om prioriteiten voor de groep te stellen en het ministerie van Financiën zal "follow-the-money"-trainingssessies organiseren om de capaciteiten van onderzoekers te vergroten, zei Yellen.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zal ook gezamenlijke onderzoeken met deelnemende landen uitvoeren naar groepen achter natuurcriminaliteit.

Yellen zei dat het ministerie van Financiën "geen illusies heeft over de uitdaging waar we voor staan. Er is nog veel werk te doen."

"Maar het versterken van de coördinatie tussen de Verenigde Staten en onze regionale partners zal helpen de integriteit van het internationale financiële systeem te beschermen, terwijl ook een grote bedreiging voor de biodiversiteit wordt aangepakt," voegde ze toe.

Advertentie