starnieuws

Somohardjo: Suriname schrijft historie met donatie Palestina

28 Jul, 01:03

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken is opgelucht dat het eindelijk is gelukt om geld over te maken naar Gaza voor humanitaire hulp. (Foto: BiZa)
Suriname heeft historie geschreven, zegt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Het is voor het eerst dat een donatie van zo een omvang via het Islamitische Rode Kruis aan Palestina is geschonken. Het opgehaalde bedrag van US$ 46,251.75 heeft eindelijk na heel wat moeilijkheden zijn eindbestemming bereikt. Somohardjo ondernam onlangs met de verschillende moslimorganisaties, waaronder het Platform Gerechtigheid Palestina, Gaza een inzamelingsactie, waarbij binnen drie dagen het bovengenoemd bedrag werd ingezameld. 

Afgelopen vrijdag overhandigde de bewindsman symbolisch de cheque aan de waarnemend directeur van het Surinaamse Rode Kruis, Glenn Wijngaarde. Somohardjo benadrukt dat deze inzamelingsactie aantoont dat met samenwerken en met het hebben van goede intenties je heel veel kan bereiken. Hij onderstreept dat gedacht en gehoopt was dat het geld in een wip overgemaakt kon worden naar Palestina, maar dat bleek niet het geval te zijn. “Ons geduld is een beetje op de proef gesteld. “Wij moslims noemen dat sabr.” Geld overmaken naar Palestina, Gaza is erg moeilijk, maar het is ons gelukt”, merkt de bewindsman blij op. Hij is trots dat Suriname mede heeft mogen bijdragen aan de mogelijkheid om gelden over te kunnen maken naar Palestina. 

De minister is de samenwerkende Moslimorganisaties heel dankbaar en spreekt zijn waardering uit naar de organisaties. Hij weet als geen ander wat voor een trots gevoel het geeft om te beseffen dat ook jij een steentje hebt kunnen bijdragen om de mensen in Palestina te helpen. Hij verzekert dat het in deze niet ging om het bedrag, maar de intentie. “Het is een druppeltje op een hete plaat, maar voor ons Moslims is het belangrijk dat wij onze mede broeders helpen”. Hij spreekt de hoop uit, dat deze inzamelingsactie niet de eerste en de laatste is. Hij moedigt al de Moslimorganisaties om ook in de toekomst samen te werken voor het behalen van betere resultaten.

Directeur Wijngaarde vertelt dat toen het Surinaams Rode Kruis werd benaderd voor hulp. De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanvereniging is gevraagd voor assistentie bij de geldovermaking. Dit bleek bijna onmogelijk. De federatie was de mening toegedaan dat alle moslims over de hele wereld in staat gesteld moeten worden om hun geloofsgenoten te kunnen helpen. Er is speciaal hiervoor een bureau opgericht, dat zich moest buigen over deze kwestie. Uiteindelijk werd er een modus uitgevonden. Er is een speciaal rekeningnummer geopend, waarop gelden over heel de wereld gestort kunnen worden voor humanitaire hulp in Palestina, Gaza. Het geld wordt volgens de islamitische richtlijnen verdeeld.   

Volgens Wijngaarde is deze overmaking naar Palestina een unicum. Het is de eerste donatie die op deze manier heeft plaatsgevonden in Palestina, Gaza. Net als minister Somohardjo is ook hij trots als Surinamer, dat "wij als land zo een mogelijkheid hebben helpen scheppen voor de wereld".

Advertentie