starnieuws

Suriname vraagt uitlevering ‘Bordo’; accepteert beslissing Brazilië

28 Jul, 00:01

Joël 'Bordo' Martinus is sinds eind mei gearresteerd in Brazilië.
Suriname heeft aan Brazilië gevraagd om de verdachte Joël 'Bordo' Martinus uit te leveren, bevestigt de Communicatieunit van het Openbaar Ministerie (OM) aan Starnieuws. “Suriname wenst de uitlevering van een Surinamer die ervan verdacht wordt zich in Suriname schuldig te hebben gemaakt aan ernstige strafbare feiten, zodat hij daarvoor terecht kan staan”, geeft het OM aan.

Procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh heeft het verzoek tot uitlevering gedaan. Dit op basis van het Uitleveringsverdrag tussen Suriname en Brazilië van december 2004. Volgens de regels van het verdrag is het verzoek van de pg, die de centrale autoriteit is, via de diplomatieke kanalen op 12 juli 2024 doorgestuurd naar de Braziliaanse justitiële autoriteiten. Dusver is er geen reactie ontvangen op het verzoek, waarop er geen termijn gesteld is. Het OM laat verder weten dat het formeel niet op de hoogte is of Frankrijk ook om de uitlevering heeft gevraagd. En, of Suriname het eerste of tweede verzoekende land is.

Bij eventuele procedure van overdracht zijn er twee opties. Een verkorte procedure: indien Martinus (opgeëiste) is aangehouden op Surinames verzoek, dan zal hij binnen 60 dagen uitgeleverd moeten worden. De opgeëiste moet wel hiermee instemmen dat hij zo spoedig mogelijk uitgeleverd wil worden en niet de gang naar de rechter wenst. De justitiële autoriteiten stemmen dan met elkaar af over datum van overdracht.

Is de opgeëiste tegen zijn uitlevering aan Suriname, dan volgt de ‘lange weg’, naar de Braziliaanse groene tafel. Het OM zegt dat het zich zal neerleggen bij die beslissing. “De justitiële autoriteiten in Brazilië hebben de soevereine bevoegdheid om al dan niet gevolg te geven aan het verzoek met inachtneming van de afspraken die bij verdrag zijn overeenkomen.”

Bordo zit sinds zijn arrestatie eind mei vast in de Braziliaanse cel. In Suriname loopt een strafzaak tegen hem en het OM heeft in december 2022 via Interpol (Red Notice) gevraagd om zijn signalering. Hij is in 2019 bij verstek veroordeeld door de Franse rechter voor drugshandel en moet acht jaar straf uitzitten in Frankrijk.

Eerder wees minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) in gesprek met Starnieuws op de complexiteit van deze zaak. Bordo heeft ook politiek asiel aangevraagd in Brazilië. Er zijn gesprekken op hoog niveau gaande, maar het is het zuiderbuurland dat op basis van zijn juridische mogelijkheden een besluit gaat nemen, gaf Ramdin aan. “Suriname respecteert de rechtsregels en procedures van Brazilië”, benadrukte de bewindsman.

Suriname en Frankrijk hebben in maart 2021 een rechtshulpverdrag getekend dat nog geratificeerd moet worden. Deze eerste stap in het formaliseren van het rechtsverkeer tussen beide landen, zou vervolgd worden met een uitleveringsverdrag. Over de status van eventuele stappen hiertoe, verwijst het OM naar Bibis en stelt: “het is ons bekend dat beide landen het nut en de noodzaak daarvan inzien en daar zeker ook naartoe werken”.


Advertentie