starnieuws

President woont uitgestelde Caricom top bij

27 Jul, 16:38
President Chan Santokhi zal de uitgestelde 47e Caricom vergadering van regeringsleiders bijwonen in St. George's, Grenada. Deze summit wordt gehouden van 28 tot en met 30 juli.

Deze vergadering was gepland van 3 tot en met 5 juli maar werd uitgesteld vanwege de gevolgen van de orkaan Beryl. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zal ook deel uitmaken van de Surinaamse delegatie.

Op de agenda staan onder meer bespreking van de agrovoedselsystemen die prioriteit geeft aan voedsel- en voedingszekerheid; klimaatverandering en duurzame ontwikkeling; buitenlands beleid; de Caricom Single Market and Economy (CSME); en betrokkenheid bij sociale partners. Ook orkaan Beryl en de impact ervan op de regio zullen deel uitmaken van de discussies, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Naarmate er meer verdieping plaatsvindt van regionale integratie via de CSME en andere sectorale programma's, bestaat meer noodzaak voor aandacht op de operationalisering van de Multilaterale Overeenkomst inzake Luchtvaartdiensten (MASA), die voorziet in een gemeenschappelijke markt voor luchtvervoersdiensten binnen de Caricom gemeenschap. Naast dit onderwerp zullen regeringsleiders verder ook de voortgang naar de doelen voor volledig vrij verkeer en de 25 procent vermindering van voedselimport tegen 2025 beoordelen. Een strategie voor regionale digitale veerkracht 2025-2030 zal ook ter discussie staan alsook zullen de voorbereidingen voor de klimaat conferentie (COP29) worden gepleegd.

Bijzondere aandacht zal worden besteed aan veiligheidskwesties, aan huidige disputen waar leden in verwikkeld zijn, waaronder die tussen Belize en Guatemala, tussen Guyana en Venezuela en staan de schrijnende ontwikkelingen in Cuba en Haïti eveneens op de agenda.

Gastheer Grenada, onder leiding van premier Dickon Mitchell, herdenkt tijdens de conferentie de 50e Onafhankelijkheidsdag terwijl de Caricom haar 50e oprichtingsverjaardag afsluit. Als markering van deze bijzondere mijlpalen zullen 13 lidlanden een speciaal voor deze gelegenheid geproduceerde lokale rum aanbieden. In aanloop op de vergadering hebben deze landen hun rum aangeboden aan hun respectieve ministers van Buitenlandse Zaken. Suriname behoort tot deze landen, waarbij onlangs de Suriname Alcoholic Beverages NV (SAB) eveneens ceremonieel haar CARICOM 50 jaar rum aan minister Ramdin aanbood. Deze mijlpalen zullen verder dienen als referentiepunt voor leiders om een regionale integratieagenda vorm te geven die verder gaat dan de 50e verjaardag van de Caricom.


Advertentie