starnieuws

Uruguay op weg naar tweede ronde in presidentsverkiezingen

28 Oct, 14:11

Een vrouw houdt een vlag van de partij Frente Amplio vast tijdens de algemene verkiezingen in Montevideo, Uruguay, op 27 oktober 2024 . (Foto: AP)
Stembureaus in Uruguay zijn gesloten in een presidentsverkiezingsrace die de regionale trend van tektonische politieke verschuivingen heeft getrotseerd, waarbij peilers een waarschijnlijke tweede ronde volgende maand voorspellen tussen een linkse geschiedenisleraar en een centrumrechtse dierenarts.

Yamandu Orsi, een voormalig geschiedenisleraar en lokale burgemeester die de centrumlinkse partij Frente Amplio vertegenwoordigt, en Alvaro Delgado van de centrumrechtse Partido Nacional zullen het tegen elkaar opnemen in de tweede ronde van de verkiezingen op 24 november, zo lieten voorspellingen zien.

Orsi (57) won 43,2 procent van de stemmen, vóór Delgado (55) met 28 procent, volgens schattingen van Equipos Consultores.

Andres Ojeda (40) een gespierde en mediavaardige advocaat die zichzelf vergelijkt met de libertaire president van Argentinië, Javier Milei, eindigde als derde met 15,5-16 procent, zo bleek uit prognoses.

Peilingen voorafgaand aan de verkiezingen hadden gesuggereerd dat geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen zou krijgen.

Het land met 3,4 miljoen inwoners stemde ook voor referenda om de pensioenleeftijd met vijf jaar te verlagen naar 60 en beperkingen op te heffen voor politie die 's nachts invallen doet in privéwoningen.

Uruguayanen lijken beide referenda te hebben afgewezen, zo bleek uit vroege exitpolls.

De stemming markeerde een breuk met de scherpe links-rechtsverschillen die in andere Latijns-Amerikaanse landen te zien waren, waaronder Argentinië, Brazilië en Mexico, waarbij de belangrijkste kandidaten aanzienlijk overlapten in beleid.

De kiezers van Uruguay zijn relatief tevreden over de prestaties van de regering, met president Luis Lacalle Pou van Partido Nacional die een goedkeuringspercentage van 50 procent geniet.

De regerende conservatieve coalitie heeft echter moeite om haar reputatie op het gebied van criminaliteit te verdedigen, ondanks dat ze de werkgelegenheid en lonen heeft doen stijgen.

Kiezers hebben gewelddadige criminaliteit, waarvan een groot deel verband houdt met drugshandel, als een belangrijke zorg genoemd in het Latijns-Amerikaanse land, dat een van de hoogste bruto binnenlands producten (bbp) per hoofd van de bevolking in de regio heeft.

Lacalle Pou (51) werd uitgesloten van een tweede opeenvolgende termijn onder de grondwet.

Een overwinning voor Orsi, die wordt gezien als een understudy van voormalig rebel-geworden-president Jose "Pepe" Mujica, zou Uruguay naar links doen zwenken na vijf jaar conservatief bewind.

Mujica, die 89 is en vecht tegen kanker, sloot zich aan bij de campagne ondanks zijn zwakke gesteldheid en verscheen in een rolstoel om zijn stem uit te brengen in Montevideo.

Advertentie
Kuldipsingh NV in alle winkels

Monday 28 October
Sunday 27 October
Saturday 26 October