starnieuws

Fitch: Verkiezingen VS cruciaal voor Latijns-Amerikaanse economieën

27 Oct, 08:45

Kamala Harris en Donald Trump strijden om het hoogste ambt in de VS.
Het lot van Latijns-Amerikaanse economieën, die sterk afhankelijk zijn van geldovermakingen uit de VS, hangt in de weegschaal met de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, zei Fitch Ratings vrijdag. De potentiële ongelijkheid in immigratiebeleid tussen de Republikeinse en Democratische regeringen zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op Centraal-Amerikaanse landen, die sterk afhankelijk zijn van geldovermakingen uit de VS.

"Centraal-Amerika is zeer kwetsbaar voor het Amerikaanse immigratiebeleid, aangezien geldovermakingen een groot deel van hun economische activiteit financieren", zei Fitch Ratings in een notitie.

In landen als El Salvador en Nicaragua zijn geldovermakingen momenteel goed voor meer dan 30% van hun BBP, aldus het ratingbureau, eraan toevoegend dat Mexico ook een van de grootste ontvangers van geldovermakingen wereldwijd is, waar de instroom de afgelopen tien jaar gestaag is toegenomen tot bijna 3,5% van het BBP, van 2%.

De geldovermakingen naar Nicaragua zijn de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd, terwijl die naar andere landen, met name El Salvador en Jamaica, aanzienlijk zijn vertraagd.

Uit een onderzoek op basis van gegevens van de U.S. Current Population Survey bleek dat een stijging van 1% van het gezinsinkomen van het land resulteert in een stijging van 0,2%–0,3% van de geldovermakingen die naar het buitenland worden gestuurd.

De Amerikaanse verkiezingen zouden veranderingen in immigratiebeleid kunnen inluiden, waarbij de campagne van Donald Trump bereidheid toont om grensovergangen te beperken en deportaties te verhogen, terwijl de potentiële regering van Kamala Harris een bipartizane wet zou willen aannemen om het asielproces te hervormen en voorwaardelijke invrijheidstelling bij immigratie te beperken.

Beleidswijzigingen zouden een aanzienlijke impact kunnen hebben op migranten en de economieën van Midden-Amerika, die sterk afhankelijk zijn van het geld dat ze vanuit de Verenigde Staten naar huis sturen.

Advertentie
Kuldipsingh NV in alle winkels

Sunday 27 October
Saturday 26 October
Friday 25 October