starnieuws

Column: Borrelpraat no. 843

27 Oct, 22:31
“Beste broeders, weer een nieuwe politieke partij, deze keer eentje gebaseerd op het winti-geloof. Dat kan toch niet?”
“Waarom niet?”
"Politiek en religie gaan toch niet samen?”
“Daar ben ik niet mee je eens. Vakbeweging en politiek, vrouwen en politiek, transgender en politiek, militairen en politiek, jongeren en politiek, kortom: alles gaat met politiek samen, als het maar mensen zo gek krijgt om erop te stemmen.”
“En voor velen is politiek een religie. Ze zweren bij hoog en bij laag op hun partij, en de politieke leider zien ze vaak als een door God gezonden en gezalfde redder des vaderlands. Ze zijn zelfs bereid hun leven te geven ‘gi a leider.”
“Maar het kan toch niet dat de kerk gaat meedoen met partijpolitiek?”
“Nooit gekeken naar het buitenland? Zoals vroeger de Katholieke Volkspartij in het Noorden?”
“Mag ik even? De eerste politieke partij die in mei 1946 in Suriname werd opgericht, was de Moeslim Partij Suriname, met als voorzitter de heer Asgar Karamat Ali.”
“Ach, nou ja, dat was een kleine partij, en een enkel voorbeeld.”
“Ja noh? Dan wattebout deze: in augustus 1946 volgt de tweede politieke partij in ons land: de Progressieve Surinaamse Volkspartij, de PSV, opgericht door pater Weidmann.”
“Dus kort gezegd: de eerste een moslimpartij en de tweede een rooms-katholieke. Hmmm.”
“Ik ben nog niet klaar. Vanuit de protestantse hoek, te weten de Evangelische Broedergemeente en de Hervormden, wordt in september 1946 opgericht de Nationale Partij Suriname, de NPS, met als voorzitter de heer Van der Schroeff.”
“Houdt dat oprichten van politieke partijen op religieuze grondslag dan eindelijk op?”
“Nee hoor; vanuit de nazaten van de Brits-Indische contractanten zijn intussen ook een aantal Hindoe-partijen opgericht, die onderling behoorlijk van elkaar verschillen.”
“En wat is er van deze partijen geworden, meester?”
“Onder druk van het oneerlijk kiesstelsel dat door de toenmalige Staten werd goedgekeurd, kwamen deze partijen van hindoes en moslims ertoe zich te bundelen in de Verenigde Hindostaanse Partij, de VHP, onder leiding van de advocaat Lachmon.”
“Dus het begin van de naoorlogse politieke historie van ons land is één en al een uiting van politieke partijen die op religie en, daarmee samenhangend, ook op etniciteit zijn gebaseerd.”
“Klopt als een bus, mijn jongere vriend. En het samenspel van die krachten heeft sinds toen tot vandaag de dag het gezicht van onze politiek in feite bepaald.”
“Zal dat ook bij de komende verkiezingen zo zijn?”
“Hoogstwaarschijnlijk. De ene grote partij is nog steeds gebaseerd op het samengaan van de twee grootste hindoe gemeenten in ons land, aangevuld met moslimgroepen, allen nazaten van Brits-Indische contractanten.”
“Ja, ja, en de andere groep moslims zijn  nazaten van de immigranten uit Java. Die zitten in een andere partij met de kleuren van de Indonesische vlag.”
“Klopt helemaal.”
“Maar hoe zit dat met de groep van christenen? Die vormen geen verenigd blok.”
Klopt. De sterke NPS als grootste christelijke partij vanuit de nazaten van de geëmancipeerden, is verleden tijd.”
“Jopie Pengel was toen de oppermachtige politieke leider en na zijn val droomden velen van zo een macht in de politiek.”
“Maar een enkeling die als jongeling met zijn vader de NPS-vergaderingen bijwoonde en de great Jopi Popi meemaakte, is het wel gelukt na de militaire periode met zijn charisma en welbespraaktheid zo een volksmacht te verwerven.”
“Ik weet wie u bedoelt, meester. Maar helaas heeft degene die u bedoelt zich voordien laten meeslepen door radicale figuren om een aantal ongewapende burgers te doen oppakken en na marteling te doen executeren.”
“Tja, dat komt ervan als je denkt dat je middels het wapen jouw macht je leven lang zal kunnen behouden. Waar ben je nu?”
“Klopt. Als je misdaden tegen de menselijkheid pleegt, is er geen genade voor je; al heb je de helft van alle atoombommen ter wereld ter beschikking.”
“Maar het plegen van zulke misdaden is in ons land helaas niet gestopt bij de gruwelijkheden van 8 en 9 december 1982.”
“Klopt helemaal. Wattebout Herman Gooding, die politiemannen te Tamanredjo en de actievoerenden te Pikin Saron? Die zijn zonder vorm van proces wreed om het leven gebracht.”
“En de daders en hun opdrachtgevers lopen nog steeds vrij rond, vaak in hoge posities. Zullen die ooit berecht worden, meester? De wettelijke opsporingsmechanismen lijken in deze gevallen uitgeschakeld te zijn.”
“Een Latijns spreekwoord zegt: 'Het leven is kort, maar het recht leeft langer.' Zie hoe zaken zich vandaag de dag tegen bepaalde mensen keren.”
“Het lijkt erop dat zij zich tegen elkaar keren en omdat ze allemaal daar zwaar boter op hun hoofd hebben, durven ze, en kunnen ze geen maatregelen en beslissingen te nemen.”
“En rennen ze liever van het ene buitenland naar het andere, alsof ze in een soort zelf-ballingschap verkeren.”
“Het lijkt er inderdaad op dat zij voor de zoveelste keer hun verantwoordelijkheden ontvluchten. En ze laten anderen de kastanjes uit het vuur halen om daarna met gladgestreken gezicht de eer naar zich toe te trekken en dat in stemmenwinst om te zetten.”
“Maar deze hele uitwijding is naar aanleiding van die nieuwe partij op het winti-geloof gebaseerd. Zal die dan de oplossing brengen voor de grote problemen van ons land, zoals het regelen van de grondenrechten van de binnenlandbewoners?”
“Beste jonge vriend in ons midden, ik stel een wedervraag: hebben al deze, op religieuze basis gegrondveste politieke partijen, sinds de invoering van het Algemeen Kiesrecht voor een duurzame ontwikkeling voor ons land gezorgd?”
“Niet echt.”
“Niet echt? Niet echt? Ze hebben in steeds ergere mate hun regeermandaat misbruikt om zichzelf en  hun sponsoren, hun innercirkel, hun friend and family te verrijken ten koste van de rijkdommen van dit land.”
“Maar de kiezers bleven op hen stemmen, keer op keer. Ook na de onafhankelijkheid.”
“Tja, helaas klopt dat. Maar wie schreeuwen nu het hardst van ellende? En de vraag is of de meerderheid bij de komende verkiezingen wijs zal stemmen. Velen worden nu al meegesleurd in dat laagbijdegrondse politieke gehaal en getrek.”
“Dit is zoals de dichter Jeff Quartier stelt dat onze politieke coalities een meerkoppig monster zijn, zittend op een berg met buskruit. Nu zijn ze bezig de lont onder zichzelf aan te steken.”
“Goed gezien, een rondje op deze woorden van Jeff.”
“Ja, proost.”
 
Rappa

Advertentie
Kuldipsingh NV in alle winkels

Monday 28 October
Sunday 27 October
Saturday 26 October
Friday 25 October