starnieuws

Pride Walk, publieke manifestatie LGBT gemeenschap

27 Oct, 16:50

Een paar honderd personen hebben zaterdag meegedaan aan de Pride Walk, gehouden door GBT Platform Suriname. (Foto's: René Gompers)

Het hele jaar door zijn er ook inspanningen geweest om gelijkheid en inclusiviteit te stimuleren.

De activiteiten voor de Pride Month zijn in de laatste week van september gestart en gaan door tot en 2 november.

De organisatie is teleurgesteld over dat huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht niet opgenomen is in het Nieuw Burgerlijk Wetboek.
Flamboyant, gedurfd, in stijl of eenvoudig. Zaterdag hebben een paar honderd personen enthousiast deelgenomen aan de Pride Walk. De optocht is een publieke manifestatie van het LGBT Platform Suriname en een van de vele activiteiten tijdens de Pride Month. Het LGBT Platform Suriname is "best wel tevreden" met de vorderingen die het afgelopen jaar zijn geboekt maar is teleurgesteld dat een huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht in het aangepast Burgerlijk Wetboek niet is toegestaan.

De activiteiten voor de Pride Month zijn in de laatste week van september gestart en gaan door tot en 2 november. Ze zijn bedoelt om de samenleving bewuster te maken over de LGBT gemeenschap en haar rechten. De Pride Walk is een van de activiteiten waar elk jaar naar wordt uitgekeken; "er wordt gelopen voor vrijheid, meer acceptatie en vrijheid om te zijn wie je bent." De Pride Walk is voor de 14e keer georganiseerd.

Het hele jaar door zijn er ook inspanningen geweest om gelijkheid en inclusiviteit te stimuleren. Er zijn onder andere buitenlandse samenwerkingen aangegaan en  ontmoetingen geweest met onder andere religieuze groepen en de gezondheidszorg. "We zijn best wel tevreden met wat de vorderingen van het afgelopen jaar," deelt Omar Overman, voorzitter LGBT Platform mee. "Het is een zeer gevarieerd programma geweest van educatie en dialogen. Veel leuke momenten voor jong en oud."

Overman over een minder leuk moment: "We hebben een tegenslag gehad toen bij de wijziging van het Burgerlijk Wetboek, een huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht niet open is gesteld. Dat vonden we wat minder. Daar zijn we teleurgesteld in. Mooi is wel dat we een inclusievere arbeidswetgeving hebben, dat bij de volkstelling die nu gaande is spreekt over homosexuality en transgender personen worden meegeteld. Dus er is daar wel vooruitgang geboekt."

Advertentie
Kuldipsingh NV in alle winkels

Sunday 27 October
Saturday 26 October
Friday 25 October