starnieuws

Tweede fase schuldherschikking met Club van Parijs

12 Oct, 00:57
De crediteuren van de Club van Parijs hebben op 8 oktober 2024 de tweede fase schuldherschikking ondertekend met de Republiek Suriname. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft de overeenkomst ondertekend.

Het gaat hierbij om de herschikking van de stand per 1 januari 2025 van bilaterale en commerciële schulden met staatsgaranties van enkele leden van de Club van Parijs. Er is overeengekomen dat de uitstaande bilaterale schulden per 1 januari 2025 in 17 jaar worden afgelost met een aflossingsvrije periode van 4 jaar, terwijl schulden met staatsgaranties worden afgelost in 12 jaar met een aflossingsvrije periode van 5 jaar.

De rentevoeten op beide type schulden mogen niet hoger zijn dan 3,59 procent en bij de bilaterale schulden mogen de rentevoeten niet hoger zijn dan de concessionele (lagere) rentevoeten van de oorspronkelijke leenovereenkomsten.

De overeenkomst is een amendement op de overeengekomen notulen over de consolidatie van de schuld van de Republiek Suriname van 22 juni 2022. Het gaat om een paraplu-overeenkomst wat inhoudt dat er met elk van de landen waarop de schulden betrekking hebben namelijk Frankrijk, Italië, Israël en Nederland, er nog afzonderlijke bilaterale overeenkomsten moeten worden getekend.

Met de ondertekening van de paraplu-overeenkomst zijn de condities en voorwaarden echter al bepaald. Door de herschikking is er een beter aflossingsplan voor de staat Suriname afgesproken, om zo de druk van schuldenlastbetalingen op de staatsbegroting in de komende jaren te verlichten.

De regering van de Republiek Suriname en de deelnemende crediteurlanden hebben zich in de notulen van 2022 ook gecommitteerd aan het herzien van de laatste ontwikkelingen van de macro-economische situatie van de Republiek Suriname, met name het bestaan ​​van de vooruitzichten voor olie-inkomsten om de tweede fase van de behandeling aan te passen. Die voorwaarden zullen worden aangepast om vergelijkbaarheid van de behandeling met betrekking tot andere externe crediteuren te garanderen zodra het Value Recovery Instrument van de obligatiehouders begint met uitbetalen.

De Republiek Suriname heeft zich gecommitteerd aan het zoeken naar schuldbehandelingen die ten minste even gunstig zijn van alle andere bilaterale en externe commerciële crediteuren.

Advertentie

Saturday 12 October
Friday 11 October
Thursday 10 October