starnieuws

NDP: Een eerbetoon aan strijd, waardigheid en KIYA

10 Oct, 13:14
Vanaf de jaren '70 werd er hard gewerkt om 10 oktober als nationale vrije dag uit te roepen en te erkennen als de Dag der Marrons. Pas in 2010, onder leiding van president Desi Bouterse, werd dit gerealiseerd door de NDP-regering. De NDP is trots dat zij hiermee wederom haar daadkracht heeft bewezen. Daarnaast had de regering-Bouterse ook al wetgeving voorbereid voor de erkenning van de grondenrechten van de tribale volkeren en de inheemsen. Helaas heeft de huidige regering Santokhi/Brunswijk dit initiatief niet voortgezet en is deze wet tot op heden niet aangenomen.

Op deze dag is het belangrijk te herinneren dat het idee van een speciale Dag der Marrons afkomstig is van André Pakosie. In 1973 ontving hij de zegen van alle vier gramans van de verschillende Marron-stammen: Gazon Matodja (Okanisi), 'Agbago' Jozef Daniël Aboikoni (Saramaccaners), Cornelis Zacharias Forster (Paramaccaners), en Alfred Aboné Lafanti (Matawai). Ondanks deze goedkeuring duurde het meer dan 35 jaar voordat een regering deze erkenning gaf aan de Marron-gemeenschap.

De NDP is verheugd te zien dat deze dag ook gevierd wordt in andere landen waar Surinaamse Marrons zich bevinden, zoals in Frans-Guyana, Nederland, België, en sinds 2015 ook in de Verenigde Staten van Amerika.

De NDP feliciteert Suriname en alle Marron-Surinamers, waar ter wereld zij ook mogen zijn, met deze gedenkwaardige dag. 10 oktober markeert het moment waarop 264 jaar geleden de voorouders van onze Marron broeders en zusters, na een heldhaftige strijd, het eerste vredesverdrag tekenden met de koloniale machthebbers.

De NDP erkent andermaal de onvermoeibare strijd van de Marrons tegen de wrede kolonisten. Geïnspireerd door het besef dat waardigheid en vrijheid het hoogste goed zijn, hebben de voorouders van deze groep Surinamers met succes gestreden tegen de inhumane koloniale orde.

Op deze dag staan wij ook stil bij het woord KIYA welke in de marron gemeenschap onder andere staat voor eerlijkheid en het hoog houden van normen en waarden. Kiya van generatie op generatie overgedragen waardoor de Marron-gemeenschap altijd een goede naam heeft gehad. Zo leveren vele Marrons vanwege hun kennis, kunde en karakter overal in de maatschappij een positieve bijdrage. De binnenlandse vernietigingsoorlog heeft niet alleen de economie van het land behoorlijk vernietigd maar daardoor zijn ook vele marron gezinnen ontheemd geraakt wat jammer genoeg ook zijn tol heeft geëist. Het is toe te juichen dat marron personen die zich presenteren als rolmodellen en het goede voorbeeld geven. Dit geeft de marron gemeenschap een positieve toekomst en verdient dan ook speciale aandacht.

Samen met de tienduizenden Marrons die deel uitmaken van de structuren van de NDP, zal de partij in ieder geval, wanneer het volk haar het mandaat geeft, vanaf 2025 ook zeker met inachtneming van de KIYA-normen en waarden weer verder werken aan de ontwikkeling van land en volk. Suriname nogmaals gefeliciteerd met deze dag.

Nationale Democratische Partij 
One Nation, One Destiny Tra fas’ no de!

Advertentie