starnieuws

Mental Health aan het werk

10 Oct, 02:56
(Aangeboden)

10 oktober is het World Mental Health Day, (en valt dit jaar samen met de Dag der Marrons.) Wereld Geestelijke Gezondheidsdag werd voor het eerst gevierd op 10 oktober 1992. De dag, die elk jaar officieel op 10 oktober wordt herdacht, heeft als doel om de wereldwijde gemeenschap bewust te maken van de kritieke agenda's voor geestelijke gezondheid - met een verenigende stem door samenwerking met verschillende partners - om actie te ondernemen en blijvende verandering te creëren. Thema dit jaar van de Wereld Federatie van Mental health (WFMH) is het stellen van prioriteiten voor mental health op de werkvloer.

"Mentale gezondheid aan het werk" verwijst naar het psychische welzijn van werknemers en de invloed daarvan op hun functioneren op de werkplek. Het omvat aspecten zoals stress, burn-out, angst en depressie, en hoe deze factoren de productiviteit en het algemene welzijn van medewerkers beïnvloeden.

Risico's voor de geestelijke gezondheid op het werk kunnen zijn:
- onderbenutting van vaardigheden of ondergekwalificeerd zijn voor het werk;
- buitensporige werklast of werktempo, onderbezetting; lange, niet sociale of inflexibele uren;
- gebrek aan controle over het ontwerp van het werk of de werklast; 
- onveilige of slechte fysieke werkomstandigheden; organisatiecultuur die negatief gedrag mogelijk maakt;
- beperkte steun van collega's of autoritair toezicht; geweld, intimidatie of pesten; discriminatie en uitsluiting; onduidelijke functie; onder- of overpromotie; onzekerheid over de baan, onvoldoende betaling of slechte investering in loopbaanontwikkeling; en conflicterende eisen thuis/werk.

Meer dan de helft van de wereldwijde beroepsbevolking werkt in de informele economie, waar geen wettelijke bescherming is voor gezondheid en veiligheid. Deze werknemers werken vaak in onveilige werkomgevingen, werken lange uren, hebben weinig of geen toegang tot sociale of financiële bescherming en worden gediscrimineerd, wat allemaal de geestelijke gezondheid kan ondermijnen.

Veilige en gezonde werkomgevingen zijn niet alleen een fundamenteel recht, maar minimaliseren ook eerder spanningen en conflicten op het werk en verbeteren het personeelsbehoud, werkprestaties en productiviteit. Omgekeerd kan een gebrek aan effectieve structuren en ondersteuning op het werk, met name voor mensen met psychische aandoeningen, van invloed zijn op iemands vermogen om van zijn werk te genieten en zijn werk goed te doen; het kan de aanwezigheid van mensen op het werk ondermijnen en zelfs voorkomen dat mensen überhaupt een baan krijgen.

Voorkom werkgerelateerde mentale gezondheidsproblemen aan het werk:
Het voorkomen van mentale gezondheidsproblemen op het werk gaat over het beheren van psychosociale risico's op de werkplek. De WHO adviseert werkgevers aan dit te doen door organisatorische interventies te implementeren die direct gericht zijn op werkomstandigheden en -omgevingen. Organisatorische interventies zijn interventies die de impact beoordelen en vervolgens verminderen waaronder :

1. Bewustwording en Training: Organisaties kunnen trainingen aanbieden om de bewustwording van mentale gezondheid te vergroten. Dit kan helpen om stigma's te verminderen en medewerkers aan te moedigen om over hun problemen te praten. ( de preventieve zorg)

2. Toegankelijke Hulpbronnen: Het aanbieden van toegang tot mentale gezondheidsdiensten, zoals counseling (mbv arbeidspsycholoog) of therapie, kan werknemers ondersteunen.

3. Flexibele Werkstructuren: Flexibiliteit in werkuren kan stress verminderen en een betere balans tussen werk en privéleven bevorderen.

4. Gezonde Werkcultuur: Het bevorderen van een open en ondersteunende werkcultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om hun zorgen te delen, is cruciaal.

5. Preventieve Maatregelen: Regelmatige evaluaties van de mentale gezondheid van medewerkers kunnen helpen bij het vroegtijdig signaleren van problemen en het nemen van preventieve maatregelen.

6. Gezonde Leefstijl Bevorderen: Initiatieven die een gezonde levensstijl aanmoedigen, zoals sportprogramma's of workshops over voeding, kunnen bijdragen aan een betere mentale gezondheid.

7. Op de website www.ehealth.sr is er een gratis zelfhulp module voor personen die depressieve en of angst gevoelens ervaren of problemen hebben met het drank/ drugs gebruik. Je kan gratis en anoniem een zelftest doen en eventueel verwezen worden naar een vervolgprogramma.

Door deze acties te implementeren, kunnen organisaties een positieve impact hebben op de mentale gezondheid van hun werknemers en tegelijkertijd de algehele werkprestaties verbeteren.

Ik wens u een mentaal gezonde dag toe, “Your Mental health is a Priority”.

Dr. Raj Jadnanansing
Arbeid en Organisatie Psycholoog
raj.jadnanansing@pcs.sr

Advertentie

Thursday 10 October
Wednesday 09 October
Tuesday 08 October