starnieuws

Moskou: Top economische BRICS-functionarissen blijven weg

11 Oct, 20:38

Russische president Vladimir Putin spreekt op het BRICS-parlementaire forum in Sint-Petersburg, Rusland, 11 juli 2024. (Foto: Reuters)
De meeste ministers van Financiën en centrale bankiers van de BRICS-groep van landen waren vrijdag niet aanwezig bij een bijeenkomst op hoog niveau in Moskou voorafgaand aan een BRICS-top later deze maand. In plaats daarvan stuurden ze meer junior functionarissen, zo blijkt uit officiële documenten.

Ministers van Financiën van Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten en het hoofd van de centrale bank van Iran waren aanwezig toen de Russische minister van Financiën Anton Siluanov opriep tot de oprichting van een alternatief voor het door het Westen gedomineerde mondiale financiële systeem.

Maar ministers van Financiën en bankdirecteuren van China, India en Zuid-Afrika bleven weg en stuurden in plaats daarvan plaatsvervangers of meer junior functionarissen, een dag nadat Kremlin-adviseur Joeri Oesjakov het Westen ervan beschuldigde landen onder druk te zetten om de BRICS-top niet bij te wonen.

BRICS, oorspronkelijk bestaande uit Brazilië, Rusland, India en China, is uitgebreid met Zuid-Afrika, Egypte, Ethiopië, Iran, de VAE en Saudi-Arabië.

De bijeenkomst in Moskou is gemodelleerd naar het schema van de Groep van 20, waarbij topconferenties worden voorafgegaan door bijeenkomsten van topfunctionarissen voor economisch beleid die voorstellen schetsen die door leiders op de top moeten worden beoordeeld.

Rusland, dat zwaar is gesanctioneerd door het Westen vanwege de oorlog in Oekraïne en is afgesloten van de internationale kapitaalmarkten, probeert BRICS-partners te verleiden met initiatieven zoals de oprichting van het internationale betalingssysteem BRICS Bridge.

"Het opzetten van een grensoverschrijdend betalingsinitiatief is onze belangrijkste taak", vertelde Siluanov aan de functionarissen. Rusland dringt ook aan op de oprichting van een BRICS-clearingcentrum, een ratingbureau, een herverzekeringsmaatschappij en een grondstoffenbeurs.

Siluanov heeft ook voorgesteld om een ​​gezamenlijk investeringsplatform op te zetten op basis van de New Development Bank van de groep, de enige functionerende financiële instelling. Het platform zal een nieuwe digitale vorm van transacties gebruiken, zei hij, zonder verder uit te weiden.

Transactievertragingen

Rusland heeft onlangs vertragingen ervaren in internationale transacties met zijn handelspartners, waaronder BRICS-lidstaten, omdat banken in deze landen bang zijn voor strafmaatregelen van westerse toezichthouders.

De betalingsproblemen hebben Russische bedrijven gedwongen om ruilhandel en cryptovaluta te gebruiken om betalingen te vergemakkelijken.

China werd in Moskou vertegenwoordigd door viceminister van Financiën Liao Min en vicegouverneur van de Centrale Bank Changneng Xuan, en India door secretaris van het ministerie van Financiën Ajay Seth.

De top staat gepland voor 22-24 oktober in Kazan, de hoofdstad van de Russische regio Tatarstan.

De buitenlandbeleidsadviseur van president Vladimir Putin, Yuri Ushakov, zei dat negen van de tien BRICS-staten hun leiders zouden sturen, hoewel Saudi-Arabië zijn minister van Buitenlandse Zaken, Prins Faisal bin Farhan Al Saud, zou sturen. De Saudische delegatie was afwezig bij de bijeenkomst op vrijdag.

Advertentie